Borok versenye (képgalériával)2019. február 23. (szombat) 12:34 - Kultúranews/7839_0_300.jpg28 vörös- és 14 fehérbort neveztek be az idei Táblai Borversenyre. Immár 48. alkalommal mutathatták be, és mérethették meg boraikat a helyi borosgazdák. A versenyen most is egy három fős szakmai, illetve magából a gazdákból álló társadalmi zsűri pontozta a borokat. A hagyományokhoz híven idén is a peremkerület általános iskolája adott otthont a rendezvénynek.

A Táblai Borverseny 1972-ben még egy szűk baráti esemény volt, ahol pár helybéli borosgazda kóstolta meg a másik borát, ebből mostanra komoly tradíció vált. Idén is az Apáczai Csere János Általános Iskola falain belül kóstolták végig a 28 vörös- és 14 fehérbort. Megnyitó beszédében Medve József főszervező üdvözölte a résztvevőket, illetve megköszönte a támogatók eddigi segítségét. Ezután Janiczak Dávid, városunk polgármestere mondott rövid beszédet, aki már évek óta fővédnöke a rendezvénynek.

„Azt gondolom, hogy ennek a hagyománynak meg kell maradnia, és továbbra is támogatom a szervezőket abban, hogy akár egy városi megmérettetést is megpróbáljanak. Ennek szerintem akkor is meg kell maradnia, mert itt barátibb, családiasabb a légkör, mintha már kétszázan lennénk egy városi rendezvényen. Azt gondolom, hogy ez az este mindenki számára egy felhőtlen kikapcsolódást jelent, és a versenyzők számára izgalmat is" - mondta beszédében Janiczak Dávid.

A polgármester köszöntője után Csutor László területi képviselő is köszönetet mondott, majd a jövőbeli tervekről, bővítésről beszélt. Ezt követően megkezdődött a 42 bor jó hangulatú mustrája, a gyertyafénynél a szakmai zsűri hosszasan bírálta egyesével a nedűket.

„Egy bornál sok szempont alapján döntjük el, hogy az jó-e, vagy nem. Tehát beltartalmi érték, testesség, ezek alapján. Viszont mindenkinek más az ízlése. Tehát lehet, hogy egy jó beltartalmú borra, amire azt mondja a zsűri, hogy igenis az egy jó bor, arra a társadalmi zsűriben valaki azt fogja mondani, hogy az neki nem ízlik. Ez egy tág fogalom" - mondta Kasza Benjámin, a szakmai zsűri egyik tagja.

A vörösborok kóstolása után, a fehérborok előtt a szervezők által töltött kolbász került az asztalra. 

„Azt mondom, hogy nagy különbség nincsen. Lényegesen jobbak az ízek, jobb volt az évjárat, jobb volt a napsütéses időszak, de még nem találtam kimagaslót eddig, bár még nem sokat kóstoltunk" -  hangsúlyozta Puskás Sándor, borosgazda.

A jó hangulatot immár harminc éve Balogh Rudolf és Berki Lajos biztosították zenéjükkel. Az idei versenyen a szakmai zsűri vörösbor kategóriában id. Kasza Bálint borát találta a legkiválóbbnak, fehérborok között pedig Pápai József itala jeleskedett. A társadalmi zsűri döntése szerint pedig Márkus Lajos vörös-, míg dr. Pohánka Lajos fehérbora lett az első.


839_0_t 839_1_t 839_2_t 839_3_t
839_4_t 839_5_t 839_6_t 839_7_t
839_8_t 839_9_t 839_10_t 839_11_t
839_12_t 839_13_t 839_14_t 839_15_t
839_16_t
Vissza