Egészségügyi kockázat2019. február 22. (péntek) 19:00 - Egészségnews/7836_0_300.jpgMegviseli szervezetünket a hőingadozás és a szmog. Most éppen a tűrhető kategóriába esik térségünk légszennyezettsége, ám az utóbbi időben számos alkalommal mértek egészségügyi határérték feletti szállópor-koncentrációt. Holnaptól ismét jönnek a mínuszok, a hőmérséklet gyors változása is okozhat problémákat az arra érzékenyeknél.

Az ország több pontján is vannak olyan mérőállomások, amelyek a légszennyezettség mindenkori értékéről adnak tájékoztatást. A hozzánk legközelebb eső eszköz Putnokon található, ez az utóbbi időben többször is az egészségügyi határérték feletti szálló por koncentrációt mért. Ez alatt a tíz mikrométer alatti részecskéket értjük. Bár a hidegfronttal érkező szél most kisöpörte a városból a szmogot, az nemcsak az egyébként is légúti nehézségekkel küzdő embertársaink állapotát ronthatja, az egészségesek tüdejében is létrejöhet tőle gyulladás.

„Ez a gyulladás megduzzasztja a nyálkahártya sejteket, fokozott váladéktermelést vált ki. Ezáltal először a funkciókat rontja, tehát a légúti áramlás csökken a légutakban, aztán, ha tartósan fennáll ennek az expozíciója – gyakorlatilag hét napig, vagy annál tovább –, akkor már szerkezeti morfológiai elváltozásokhoz is vezethet” - mondta dr. Dezső Edit, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház főorvosa, tüdőgyógyász-allergológusa.

A tünetek viszonylag egyszerűek: az egészséges embereknél köhögés jelenik meg, amely nehezen vagy egyáltalán nem akar elmúlni. A gyerekek, idősek vagy a szabadban aktív testmozgást végzők esetében az intenzív terhelés miatt légszomj vagy mellkasi feszülés alakulhat ki, a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedőknek pedig akár sürgősségi ellátásra is szükség lehet. A hidegfront is megviseli szervezetünket.

„A szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknél inkább a hidegfront átvonulása után jelentkeznek panaszok. Ez az úgynevezett angina bacterial szindróma, amely koszorúérgörccsel jelentkezhet ezeknél a betegeknél. Általában leesik a vérnyomás is, mivel az erek ilyenkor tágulnak” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos, háziorvos.

A hidegfront most egész napos, erős széllel érkezett térségünkbe. Átvonulása előtt az arra érzékenyek álmosságot tapasztalhatnak, illetve a panaszok között szerepel a fejfájás, valamint a koncentrálóképesség csökkenése is. A front beérkeztével reumás, ízületi bántalmak, ingerlékenység lehet úrrá rajtunk.

Vissza