Riasztó statisztika2019. február 21. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/7833_0_300.jpgKét öngyilkosság is történt az elmúlt héten térségünkben. Tavalyelőtt több mint 1600-an vetettek véget saját életüknek Magyarországon. Bár ez a riasztó statisztika az elmúlt évben csökkent, a felmérések szerint hazánk így is az elsők között jár öngyilkosságok terén.

Az elmúlt hétvégén ketten is véget vetettek életüknek térségünkben. Az Ív úton egy 34 éves fiatalember kiugrott egy társasház nyolcadik emeletéről, és az esés következtében elhunyt. Egy másik megrázó eset is történt a közelmúltban: egy fiatal, 17 éves fiú akasztotta fel magát otthonában, majd másnap a kórházban életét vesztette. Számos oka lehet, hogy valaki odáig jusson, hogy eldobja saját életét. Ha  krízishelyzetbe kerültünk, több módon is kérhetünk segítséget.

„Ha a környezetünkben valaki elkeseredett, öngyilkossági szándékai vannak, szuicid képzetei vannak, bizonytalan a jövőjében, önmagát marcangolja, akkor nagyon fontos tudni, hogy van egy telefonszám, a 116-123, amely a nap 24 órájában ingyenesen hívható bármilyen telefonszámról, akár a mobilhálózatokról is” - hangsúlyozta Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai alelnöke.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének munkatársait e telefonszámon felkeresve különböző technikákkal, segítő beszélgetésekkel juthatnak túl azokon a problémákon, amik az illetőt nyomasztják. Együtt gondolkodnak el a lehetőségeken, amelyekkel a rászoruló sorsát jobb irányba tudják fordítani.

A legfontosabb viszont az, hogy minél hamarabb megpróbáljuk felismerni, ha baj van, felfigyeljünk a legkisebb részletekre is a környezetünkben élő emberek közt. Ha pedig baj van, merjünk beszélni róla, és segítséget kérni.

A kép illusztráció.

Vissza