Önkormányzati támogatás2019. február 20. (szerda) 19:00 - Városnews/7826_0_300.jpgCivil- és sportszervezetek, valamint egyházak is igényelhetnek önkormányzati támogatást a képviselő-testület döntésének értelmében. Az idei költségvetésben öt, húsz és másfél millió forintot különítettek el az említett szervezetek részére. A pályázatok beadási határideje március 1-je, tizenkét óra.

A múlt heti testületi ülésen tárgyalt a grémium az idei költségvetésről. Ebbe minden évben belefoglalnak olyan kereteket, amelyeket civil- és sportszervezetek, valamint egyházak támogatására különítenek el. Idén ezek az összegek nem emelkedtek a tavalyiakhoz képest, sőt kettő alacsonyabb lett: civil szervezetek 5 millió forintra, egyházak másfél millióra, míg sportszervezetek 20 millió forintra pályázhatnak. A beadási határidő március elseje, tizenkét óra. A pályázatokat papír alapon, egy példányban a köznevelési referensekhez kell eljuttatni.

„Mindhárom szervezet esetében, tehát mind a civil szervezetek, az egyházak és a sportszervezetek esetében alapító okiratot vagy alapszabályt kérünk, egy hitelesített másolatot, kérünk bírósági bejegyző végzés hitelesített másolatát. Nem kell egyébként a cégbíróságtól, vagy semmilyen más felettes szervtől ezeket eredeti példányban lekérni, amennyiben a szervezet képviselője aláírásával igazolja, hogy az adatokban nincs változás” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Az önkormányzat és a NAV felé nem állhat fenn tartozás, ezt is igazolniuk kell a pályázóknak. Ezen túl bizonyos feltételeknek még teljesülniük kell, hogy elnyerjék az igényelt összeget. Városunkban rengeteg civil szervezet van, az ÓMI Zenés Színház például minden évben kér támogatást.

„Év elején össze szokott ülni a vezetőség, és megbeszéli, hogy milyen tervek vannak az évre nézve. Ilyenkor többnyire előadások rendezésére, díszlet-, jelmezbeszerzésre, technikai eszközök beszerzésére szoktuk megírni a pályázatot, hogy ezekkel is könnyebbé tegyük egy-egy előadás színpadra állítását” - nyilatkozta Dobos Eszter, az ÓMI Zenés Színház gazdasági vezetője.

Az egyházakra szánt másfél milliós keretösszeg Tóth Melinda evangélikus lelkész szerint nagyon kevés, de minden támogatás jól jön.

„Most orgonára kérjük, és arra szeretnénk fordítani. Volt idő, hogy az orgona talapzatára kértük, arra is áldoztunk. A majdnem négymillió forintba bármennyit a város beletesz, azért az nagy dolog” - emelte ki Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A sportszervezetek húszmilliójából az egyik legnagyobb szeletet az Ózdi Kézilabda Club szakítja ki, ám az ő működési költségükhöz képest még az egész keretösszeg is kevés, hiszen az mintegy 3-4 hónapot fedezne.

„Nem azt az összeget fogjuk beírni, amit esetleg az önkormányzatnál gondolnak, hanem azt, amire nekünk ténylegesen szükségünk lenne ahhoz, hogy ezt a minőségi sportot, az NBI/B-s kézilabdát ténylegesen hosszútávon, akár évekig fenn tudjuk tartani. Most sajnos az a tendencia, hogy csökken ez a bizonyos támogatás az elmúlt esztendőkben, a kiadások pedig ezzel majdhogynem egyenes arányban nőnek” - hangsúlyozta Marosréti Ervin, az Ózdi Kézilabda Club ügyvezetője.

A pályázati felhívás már elérhető városunk honlapján, a Tájékoztatók menüpont alatt. Itt minden fontos információ megtalálható, továbbá pdf vagy doc formátumban a felhívás, az adatlap és – civil szervezetek esetében – az együttműködési megállapodás mintája is letölthető.

Vissza