Nézz szét! (képgalériával)2019. február 14. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/7807_0_300.jpgGyalogátkelőhelyen ütöttek el nemrég egy fiatal nőt Ózdon, aki a kórházba szállítás után meghalt. Az utóbbi időben számos baleset történt városunkban és környékén is. A KRESZ pontosan szabályozza, hogy a zebrát hogyan közelíthetjük meg akár autósként, akár gyalogosként, illetve azt is, hogy mi a teendő, ha már bekövetkezett a baj.

Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt Ózdon. A fiatal nőt zebrán ütötték el, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A vétkes sofőr azonnal megállt, és kötelességének eleget téve riasztotta a hatóságokat, nem mulasztotta el a segítségnyújtást. A nő azonban kórházba szállítását követően életét vesztette. A férfi ellen eljárás indult. Nemrég beszámoltunk egy olyan esetről, ahol a járművezető úgy gázolt el egy férfit, hogy meg sem állt, sőt az elkövetőt azóta is keresi a rendőrség.

„Amennyiben gyalogátkelőhelyen gázolunk el valakit, és segítségnyújtás nélkül továbbhaladunk, illetve nem gondoskodunk arról, hogy az elgázolt személynek segítséget nyújtsunk, az abszolút bűncselekmény kategóriába esik, és szabadságvesztéssel büntetendő” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A KRESZ egyébként pontosan szabályozza, hogy a zebrát hogyan közelíthetjük meg. A gyalogosnak ott elsőbbsége van, ám nem árt észben tartani, hogy teljesen védtelen egy több mázsás, tonnás járművel szemben.

„Csak akkor léphet le, ha meggyőződött ennek veszélytelenségéről. Meggyőződött arról, hogy a zebra előtt nem közeledik nagy sebességgel jármű. A járművezetőnek pedig elő van írva, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyet úgy lehet megközelíteni, hogy szükség esetén meg tudjon állni előtte. Ezt fokozott óvatossággal nyilván, és mérsékelt sebességgel kell tenni. Hangsúlyoznám még egyszer, a gyalogosok sajnos nagyon ritkán tartják be, hogy szét kell nézni a zebra előtt is” - mondta Palotai István, a Palotai Autósiskola iskolavezetője.

Nem egy olyan eset fordul elő, amikor az utolsó pillanatban lép le az úttestre a gyalogos. Ez hatalmas veszélyforrást jelent, főleg akkor, ha megkülönböztető jelzést használó jármű közeledik.

„A megkülönböztető jelzéssel közlekedve borzasztóan veszélyes számunkra is a gyalogátkelőhely, hiszen itt nem másodpercek vannak arra, hogy meggyőződjek róla, hogy megáll-e a gyalogos, hanem tizedmásodpercek. És bizony nem egyszer tapasztaltunk már olyan gyalogost, aki észre sem veszi a közeledő megkülönböztető jelzést használó járművet, mert éppen fülhallgató van a fülében, kapucni van a fején, és csak a földet nézi, mintha nem is közlekedne gyakorlatilag” - nyilatkozta Molnár Ferenc, mentőgépkocsi-vezető, gépjárművezető-szakoktató.

Autósként is szabad utat kell adni a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműnek. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, hogy jobbra irányjelzőzve lehúzódunk, amennyire tudunk. Ha például piros lámpánál állunk egy kereszteződésben, akkor ez az egyetlen eset, amikor behajthatunk a tilos jelzés ellenére is, így engedve utat a segítségnek. Ha már bekövetkezett a baleset, akkor biztosítani kell a helyszínt a vészvillogó bekapcsolásával, illetve kitehetjük az elakadásjelző háromszöget is. A sérült személy állapotát minden esetben ellenőrizzük, hívjuk a mentőket, majd kezdjük el az elsősegélynyújtást.


807_0_t 807_1_t 807_2_t 807_3_t
807_4_t 807_5_t
Vissza