Szerelmesek ünnepe (képgalériával)2019. február 14. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/7806_0_300.jpgVörös rózsa, szív motívummal díszített ajándéktárgyak, különleges csokoládék – ezek a Valentin nap slágertermékei. A szerelmesek ünnepének tiszteletére az ózdi üzletek is az alkalomhoz igazították kínálatukat. A virágboltok felkészülten várták a vásárlókat, és az éttermek, kávézók is különleges választékkal készültek erre a napra.

Városunkban már hagyomány, hogy különleges választékkal várják a vásárlókat az üzletek Valentin nap alkalmából. Már a kirakat dekorációja láttán is arra következtethetünk, hogy az egyik virágboltban nagy erőkkel készültek most is a szerelmesek ünnepére. Az üzletvezető azt mondja, hogy idén már reggel többen megálltak náluk tavalyhoz képest. Ezen a napon főként férfiak fordulnak meg itt, hogy virággal lepjék meg szívük választottját. A legnagyobb favorit az egy szál vörös rózsa, de vannak egyedi kérések is.

„Most a vörös rózsa mellett, a vörös rózsából készült kis dobozkák nagyon divatosak lettek, nagyon keresik őket és az idei év slágere talán az örök rózsa. Például most az egyik fiatalember a jegygyűrűt az örök rózsa üvegbúrájába rejtette el, és azzal fog kedveskedni a szerelmének” - mondta Hercska Istvánné, virágkereskedő, a Joli Virágbolt üzletvezetője.

A Valentin nap népszerűségét a vendéglátóhelyek is egyre inkább kihasználják. Ezt tapasztalhatták meg az egyik ózdi étterembe betérők is. Az alkalomhoz illő teríték és díszítés mellett élőzenés, romantikus estére, különböző fantázianevű étel- és italfogyasztásra invitálják a párokat. Ma minden asztalukat lefoglalták.

„Kétféle menüvel készültünk vendégeinknek, külön a hölgyeknek és az uraknak. A hölgyeknek egy csirkemell zeller ágyon, gratin burgonyával, a férfiaknak pedig egy borskéregben sült sertés tarjával, burgonyakrokettel és málnaálommal” - nyilatkozta Fodor Szőke Szabina, a Hotel Ózd üzletvezetője.

„Jobban kedvellek, mint terveztem. Ez van!” - ez az üzenet az egyik helyi kávézó ablakán díszeleg, sok más társával együtt. Alig lehet belátni, szinte teljesen beborítja az üveget a sok kedves gondolat. Emellett az alkalomhoz illő édességet is kínálnak az ide betérőknek. Az ötlettel már tavaly is megörvendeztették vendégeiket, és most is fontosnak érezték, hogy készüljenek erre a napra.

„Van Valentin napi falunk, a vendégeknek szívecskéket adunk, amelyekre a gondolataikat írhatják, hogy milyen véleményük van erről a napról, de leírhatják kedves emlékeiket, vagy egy dátumot. Nagyon sok szív összegyűlt a falon” - hangsúlyozta Horváth Dominika, a Caffe Bar Jam felszolgálója.

A Valentin név magyar megfelelője egyébként a Bálint. A 3. században élt Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmes párokat, a közhiedelem szerint ezért lett halála után az ő védőszentjük. A szerelmesek ünnepének hagyománya egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza. Magyarországon az 1990-es években kezdett elterjedni, mára pedig hazánkban is egyre többen lepik meg párjukat ebből az alkalomból.


806_0_t 806_1_t 806_2_t 806_3_t
806_4_t 806_5_t 806_6_t 806_7_t
806_8_t 806_9_t 806_10_t 806_11_t
Vissza