Idei büdzsé (képgalériával)2019. február 13. (szerda) 19:00 - Önkormányzatnews/7800_0_300.jpgA 2019-es költségvetésről és több más kérdésről is tanácskozott legutóbbi ülésén a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Az egyeztetésen vita nem alakult ki, a büdzsé tervezetét hat igen szavazattal egy nem ellenében elfogadásra javasolják majd a képviselő-testületnek. Emellett több pályázat benyújtásáról is tárgyaltak a képviselők.

Hét napirendi pontot vitatott meg keddi ülésén a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. Ezek közül a legfontosabb téma az önkormányzat 2019-es költségvetésének összeállítása volt. A tervezetben 4,1 milliárd forint bevételi és 7,6 milliárd forint kiadási főösszeget határoztak meg a város vezetői, a felmerülő 3,5 milliárd forintos hiányt az előző évi maradványból finanszírozzák.

„Ennek az előkészítő munkái több mint egy hónapja indultak. Elsőként a Pénzügyi Osztály a lehetőségekről tájékoztatta a városvezetést, majd jegyző úr kötelességének eleget téve az intézményvezetőkkel egyeztetett a felmerülő igényekről. A költségvetés kialakulása során egyeztetést folytattunk a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjével is, aki szintén tett javaslatokat az elé tárt költségvetési tervezethez” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A tervezethez Fürjes Pál több kérdést is feltett: érdeklődött az Ózdi Távhő osztalékával, a Startprogram ágazattal, az orvosi műhibaperekkel, valamint a felújítás alatt álló Városi Piactér végleges áramellátásával kapcsolatos tételekről. A pályázatot érintő kérdésre Kriston György válaszolt.

„A projekt tartalmazza a piacon az áram kiépítését a mérőóráig. A mérőórától hálózatfejlesztést kell fizetnünk az ÉMÁSZ felé. Ez másfél millió forint, háromszor 80 amper, és a szükséges kábelek kiépítését tartalmazza. Ez nem volt része a projektnek, a tulajdonos vagy az üzemeltető rendezi. Jelen esetben az önkormányzat fogja a költségvetéséből rendezni” - tette hozzá Kriston György, a Településfejlesztési Osztály osztályvezető helyettese.

A költségvetéssel kapcsolatban Kiss Sándor konkrét módosító javaslatokkal élt. Egyrészt indítványozta, hogy az Ózdi Sport- és Élményközpont keretét ötmillió forinttal emeljék meg, másrészt pedig az útfelújításokra szánt összeg is változzon.

„Felmerültek az útfelújítások, amit 140 millió forinttal tervezünk. De van a költségvetésben városrehabilitációra is pénz. Azt gondolom, fontosabb lenne, látva az útviszonyokat, hogy minél több utat tudjunk felújítani. Tízmillió forintot én a városrehabilitációból a 140 millió forinthoz még hozzátennék” - hangsúlyozta Kiss Sándor, az MSZP önkormányzati képviselője.

További módosító javaslat nem érkezett a rendelethez, a polgármester mint előterjesztő Kiss Sándor indítványát elfogadta. A büdzsét végül hat igen szavazattal, egy nem ellenében javasolják majd jóváhagyásra a képviselő-testületnek. Az ülés folytatásában döntöttek továbbá két pályázat benyújtásáról, az egykori Árpád Étterem ingóságainak kezelőváltásáról, két új taxidroszt kialakításáról és egy bánszállási ingatlan értékesítéséről.


800_0_t 800_1_t 800_2_t 800_3_t
800_4_t 800_5_t 800_6_t 800_7_t
Vissza