Tilosban előznek (képgalériával)2019. február 7. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/7785_0_300.jpgTöbb esetben is büntettek már meg szabálytalanul előző autósokat a rendőrök megyénkben az utóbbi időben. A záróvonalon vagy zebrán való előzés nemcsak a KRESZ-be ütközik, de balesetveszélyes is lehet, a tiltás nem véletlen. Ha az előzés irányváltással jár, akkor minden esetben kötelező használni az indexet is.

A police.hu nemrég nyilvánosságra hozott néhány olyan esetet, amelyekben a sofőr nem a megengedett módon előzött. Irányjelző nélkül, a záróvonalat átlépve vagy zebrán. A szakember szerint a biztonságos előzésnek öt fontos szabálya van. Az egyik, hogy tábla ne tiltsa.

„Hogyha ez megvan, onnantól kezdve figyelembe kell vennem egy bizonyos sebességkülönbséget, hogy köztem és az előzendő jármű között legalább az a 15-20 km/h sebességkülönbség megvan-e. És ha ez megvan, akkor is a megengedett sebességhatárokon belül maradok-e a járművemmel” - hangsúlyozta ifj. Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola szakoktatója.

Ezen túl oda kell figyelni arra is, hogy az a jármű nem kezdett-e előzésbe, amelyiket ki akarjuk kerülni, illetve minket nem próbálnak-e megelőzni. Az is fontos, hogy biztonságosan visszatérjünk a saját sávunkba. Több autóst megkérdeztünk, mi a véleményük azokról, akik adott esetben másokat veszélyeztetve közlekednek az utakon.

„A zebrán előzni, az nagyon balesetveszélyes, mert nyilván ott járókelők mennek, a záróvonal is azért van, mert tilos az előzés. Nagyon veszélyes, de sokan nem figyelnek erre” - nyilatkozta Porcsin Márk.

„Gyakori szerintem, de azoknál a vezetőknél, akik nem nagyon vezettek még. Tanulóknál, amatőröknél, vagy akik sietnek. A rendőröknek azokat kéne megbüntetni” - mondta Papp Sándor.

„Számomra, mint autóvezetőnek, eléggé idegesítő szokott lenni, de a gyalogosokra, meg igazából az autóval közlekedőkre is eléggé veszélyesnek tartom. Nagyon sok balesetnek a forrása ez, hogy az emberek nem tartják be a közlekedési szabályokat” - fogalmazott Berki Elemér.

Záróvonalat átlépni például csak tartós akadály kikerülése esetén lehet, minden más esetben tilos. A hatóság egyébként a szabálytalanul előző autósokat pénzbírsággal és vezetéstől való eltiltással is büntetheti.


785_0_t 785_1_t 785_2_t 785_3_t
785_4_t
Vissza