Nem nyilvános2019. február 6. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/7780_0_300.jpgNem teszi közzé a rendőrség a jövőben, hogy hol mérnek sebességet. Az országos rendőrfőkapitány módosította a sebességmérésre vonatkozó utasítást. Eddig a police.hu honlapon minden akció helyszíne szerepelt, de a listát szeptember óta nem frissítik. Az ORFK közlekedésbiztonsági vezetője szerint a törvények feljogosítják a erre a rendőrséget.

Szeptember óta nem frissül az az oldal a www.police.hu weboldalon, amelyen a sebességmérések helyszíneit és időpontjait tüntették fel. Azóta több helyen jelöletlen autóból mérnek a rendőrök, amit azzal magyaráznak, hogy a hazai autósok többsége nem jogkövető az utakon. A járművezetők közt megoszlik a vélemény, van aki szerint elfogadható a szabályozás, mások pedig ellenzik, hogy így járjanak el a rendőrök.

„Hát jó ötlet, mert sokan mennek gyorsan, és azért van a sok baleset. Így hátha jobban odafigyelnek” - mondta Péter Ádámné Enikő.

„Nem érint a dolog, Suzukim van, tartom a sebességet mindenhol” - nyilatkozta Birinyi János.

„Ez ilyen megosztó dolog, de igazuk van, mert vannak emberek, akiknek csak így lehet gátat szabni. Én támogatom” - hangsúlyozta Szíjjártó Gábor.

„Szánalmas ez a viselkedés, eddig is civil autóból mértek, meg eddig se mondták meg, hogy hol, ennyit tudok mondani” - fogalmazott Dúl Erik.

A módosítás többek szerint azonban szembemegy a rendőrségi törvénnyel, amely szerint a mérést a központi szerv honlapján közzé kell tenni. Csak úgy helyezhetnek el kamerát és készíthetnek felvételt, hogy az bárki számára nyilvánvalóan észlelhető legyen, illetve ezt a mérés közvetlen környezetében is közölni kell az autósokkal.

A vélemények tehát megoszlanak. Egy viszont biztos: mostantól figyelnünk kell a sebességhatárt, mivel bárhol és bármikor mérhetnek a tudtunk nélkül a rendőrök.

A kép illusztráció.

Vissza