Biztonságosan a neten2019. február 4. (hétfő) 19:00 - Rendőrségnews/7770_0_300.jpgA világháló veszélyeire hívja fel a figyelmet az Ózdi Rendőrkapitányság. A Biztonságos Internet Napját minden évben február elején tartják világszerte, ehhez évről évre csatlakoznak a helyi egyenruhások is. A rendőrök városunkban egész héten járják majd az iskolákat, hogy segítsenek a fiataloknak a kockázatok felismerésében, és az áldozattá válás elkerülésében.

A Biztonságos Internet Napjához kapcsolódva az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai évről évre felkeresik a helyi oktatási intézményeket, hogy felhívják a tanulók figyelmét a világháló veszélyeire. A Magyar Rendőrség már évek óta figyelemmel kíséri az interneten elkövetett cselekmények fiatalokra gyakorolt hatását. A felhasználók között napjainkban egyre magasabb a kamaszok száma, akik kíváncsiságuknál és jóhiszeműségüknél fogva talán kevésbé körültekintőek, ezáltal védtelenek a világháló kockázataival szemben. Különösen nagy elővigyázatosságot igényel például az internetes vásárlás, hiszen könnyen belefuthatunk csalókba.

„Amennyiben mód és lehetőség van rá, utánvéttel fizessük ki, illetve váltsuk ki az árunkat. Minden esetben, amikor az árucikk megérkezik, ha van lehetőségünk, a futár jelenlétében bontsuk ki, győződjünk meg annak sértetlenségéről, valódiságáról. Amennyiben a termék nem az, illetve nem olyan minőségű, mint amit rendelni kívántunk, azt a futártól ne vegyük át. Amennyiben mégis megkárosodtunk, haladéktalanul a futárcéget, illetve a rendőrséget értesítsük, hogy ki tudják vizsgálni a tévedés okát” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A világnaphoz kapcsolódva a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az adathalászatra és a jogtalanul közzétett tartalmakra hívja fel a figyelmet. Jogsegélyszolgálatukhoz tavaly 731 bejelentés érkezett. Kiemelkedően magas volt az adathalász próbálkozások aránya: leggyakrabban nagy szolgáltatók nevében kiküldött számlaértesítők és adategyeztető e-mailek okoztak problémát. Jelentősen nőtt a pedofíliával kapcsolatos bejelentések száma, és jellemző visszaélés a különböző tartalmak hozzájárulás nélküli közzététele. A témával a Sziréna bűnmegelőzési rendezvény is foglalkozott.

A rendőrség minden internetezőnek azt tanácsolja, hogy ne nyisson meg ismeretlen feladótól érkező elektronikus levelet. Válasszon biztonságos jelszót, ne adjon meg bankszámla-információkat. Emellett pedig kerülni kell a kihívó, túlzottan személyes képek és videók megosztását is. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai egész héten járják majd a térség iskoláit, ahol hasznos tanácsokkal látják el a fiatalokat.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza