A találkozás ünnepe (képgalériával)2019. február 2. (szombat) 20:11 - Egyháznews/7767_0_300.jpgTöbbrétű programmal várták az érdeklődőket Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a görögkatolikus parókián. A Biblia szerint Simeon Jézust a nemzetek világosságának nevezete, innen ered a gyertyaszentelés szokása. Az egyházközség tagjai a liturgiát követően közösségi programon is részt vehettek, hiszen most tartották a már hagyományosnak mondható disznótort is.

A katolikus egyház február másodikán Jézus bemutatását ünnepli. A Biblia szerint negyven nappal a megváltó születése után Szűz Mária elvitte gyermekét a jeruzsálemi templomba. A jelen lévő Simeon a nemzetek világosságának nevezte a kisdedet. Ebből később népszokás is kialakult, ugyanis egészen a keresztelés napjáig tartottak égő gyertyát az újszülöttek mellett, hogy azok távol tartsák a rontó szellemeket. A liturgiát követően az egyházközség tagjait meghívták a már harmadik alkalommal megrendezett disznótorra.

„Nagyon fontos az, hogy itt nem csak azok vannak, akik az egyházközséghez tartoznak. Meghívtuk a szomszédokat és az ismerősöket, akik talán először vannak itt egy egyházi rendezvényen, megláthatják az egyházunk nyitottságát. Találkozhatnak az egyházközség tagjaival, akik akár egy biztató szóval, vagy a saját életükből adódó tapasztalat átadásával egy lökést adhatnak számukra. Végül is megérintetve lesznek az egyház által” - fogalmazott Bodnár Dániel, parókus.

Az egyházközség tagjait is megmozgatja a program, hiszen így mindenki részese lehet az eseményeknek.

„Nagyon szeretjük ezt az ünnepet. Különösen az időseknek példaképül állítja az egyház Anna próféta asszonyt és Simeont, amiért kitartóan imádkoztak a templomban, és várták, hogy találkozhassanak Jézussal. A találkozás ünnepe nálunk a disznóöléssel folytatódik és az azt követő ebéddel” - mondta Feczkó Sándorné.

A résztvevők estig tartó mulatozással, vetélkedőkkel és jó hangulatú beszélgetéssel zárták a közösségi programot.


767_0_t 767_1_t 767_2_t 767_3_t
767_4_t 767_5_t 767_6_t 767_7_t
767_8_t 767_9_t 767_10_t 767_11_t
Vissza