Dráguló burgonya (képgalériával)2019. február 1. (péntek) 19:00 - Városnews/7764_0_300.jpgSokat drágult a magyar burgonya a tavalyi évhez képest. Az áremelkedésnek az az oka, hogy rohamosan fogy a hazai áru, és az import krumpli ára is lassan, de növekszik. Egy év alatt körülbelül 50-60 forintot emelkedett a gumós növény ára. Városunkban átlagosan 240 forintért, egyes helyeken 300 forintért tudjuk megvásárolni kilóját.

Az elmúlt napokban több országos médiában is beszámoltak arról, hogy gyakorlatilag elfogyott a magyar burgonya, és a helyét kiváltó import sokat drágult. Ezzel szemben a helyi piacokon jócskán találni még hazai krumplit, aminek valóban sokkal feljebb ment az ára, de az import, főleg francia áru, még nem sokat emelkedett.

„Az idén lényegesen drágább a krumpli, nem csak a magyar, hanem az import krumpli is. A magyar krumpli úgy néz ki, hogy kezd kifogyni az országból, viszont még megtalálhatóak. A magyar krumpli ára körülbelül 50-60 forintot emelkedett a tavalyihoz képest” - mondta Fedora István, kereskedő.

A vásárlók is észreveszik az árnövekedést. Többen még reálisnak tartják az árakat, sokan viszont jó előre bevásároltak a zöldségből. A magyar burgonyán kívül a francia import a legkelendőbb a piacokon a jó minősége miatt.

„Igen drágult, de még mindig elfogadható, itt Ózdon. Van ahol láttam már drágábbat, meg ugye a tévében is mutatják. A vöröshagyma is drága eléggé, abból is sok kell. Nyugdíjas vagyok már vagy nyolc éve, úgyhogy nagyon meg kell válogatni” - nyilatkozta Szala Andrásné.

A burgonyán kívül drágult a hagyma is, a tavalyi árhoz képest szinte több mint duplájára. A piacokon a narancs, a mandarin és a gyümölcsök fogynak a legjobban, hiszen télen is fontos a vitamindús táplálkozás.


764_0_t 764_1_t 764_2_t
Vissza