Ideiglenes befogadás (képgalériával)2019. január 31. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7763_0_300.jpgIdeiglenes befogadással is segíthetünk a gazdátlan kutyákon. Ez az állatmentők munkáját is nagyban megkönnyíti, mivel így feltérképezhetik az ebek jellemét, illetve addig is új négylábúakat menthetnek meg és helyezhetnek el a megüresedett kennelekben. Városunkban kevés átmeneti befogadó van, nagy a lemaradás az ország többi településéhez képest, pedig az állatmenhely folyamatos terhelés alatt áll.

Az Állategészségügyi Telepen szinte egyetlen szabad kennel sincs. A kutyákat innen nem csak örökbe, de átmenetileg is befogadhatják. Az állatmentők ezzel a lépéssel tudják jól kiismerni az ebek jellemét, illetve kitapasztalni, hogyan viselkednek az emberek környezetében. Így az ilyen állatok hamarabb tudnak örök gazdára találni.

„Az ideiglenes befogadás nagyon-nagyon nélkülözhetetlen a számunkra is, mert ugye akkor tudunk további kutyákat menteni, hogyha nincsen a kennelben kutya. Elsődleges cél nálunk a gazdisodás, második az ideiglenes befogadás, illetve hogyha szervezetek segítenek az átvétellel. Az ideiglenesnél általában olyan önkéntes állatbarátokat keresünk, akik vállalják, hogy lakásukban otthoni környezetet biztosítanak a kutyáknak” - mondta Pintér Zsoltné Erika, az Ózdi Mentés önkéntes állatmentője.

Az állatmentő hozzátette, hogy városunkban elég rosszak a statisztikák. A tavalyi évben 384 kutyát hoztak ki a menhelyről, aminek körülbelül tizenöt-húsz százalékát vették át ideiglenes befogadók. Ózdon jelenleg mindössze két átmeneti gazda van. Az egyikük az Ózdi Városi Televízió Apropó című magazinjának vendége volt. Sztrakayné Baraxa Éva jó véleménnyel van a programról.

„Idő, türelem, meg nyilván egy kis energia is kell ahhoz, hogy egy kutyát beintegráljunk egy családba. Aki pedig nyugodt kutyát választ, elsőnek egyfajta önismeret kell, hogy nekünk magunknak milyen az életvitelünk, milyen egyáltalán a kutyához való hozzáállásunk. Most persze nagyon misztifikáltam a dolgot, de nyilván akinek feláll a szőr a hátán arra a gondolatra, hogy egy állat bent legyen a lakásban, az ne fogadjon kutyákat örökbe” - emelte ki Sztrakayné Baraxa Éva, ideiglenes állatbefogadó.

Az ideiglenes befogadáshoz az állatmentők felmérik a kutya leendő helyét, illetve egy hosszas beszélgetés után döntenek arról, hogy jó helyre kerül-e az eb. Erről, és az átmeneti gazdalétről beszél hosszabban Sztrakayné Baraxa Éva a városi televízió, Apropó című műsorában.


763_0_t 763_1_t 763_2_t 763_3_t
763_4_t 763_5_t 763_6_t 763_7_t
763_8_t 763_9_t
Vissza