Feltört nyaraló (képgalériával)2019. január 31. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/7762_0_300.jpgSzinte mindent elloptak egy hétvégi házból a napokban. A tulajdonost szomszédja értesítette arról, hogy betörtek ingatlanjába. A tolvajok az ablakon keresztül jutottak be az épületbe, ahonnan elvittek többek közt egy vadonatúj fűkaszát, gázpalackot és köszörűgépet is, ezzel a gazdának több százezer forintos kára keletkezett. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója szerint mi is sokat tehetünk azért, hogy ne váljunk áldozattá.

A téli időszakban ritkábban látogatják nyaralóikat tulajdonosaik, ezzel is alkalmat teremtve arra, hogy a betörők célpontjaivá váljon ingatlanjuk. Tegnap is pont ez vonzotta a tolvajokat a Bolyki temető felett található hétvégi házas övezetbe. A kár több százezer forintra tehető, de a tulajdonos azt mondja, számára mégis inkább eszmei értéke van a legtöbb használati tárgynak.

„A szomszédom tegnap szaladt hozzám, kutyát sétáltatott éppen, és azt mondta, hogy nagy baj van, mert az ablak ki van törve. Ő nem ment be csak figyelmeztetett engem. Akkor én átöltöztem munkásruhába, és jöttem is ki, és tényleg betörtek. Az ablakon keresztül behatoltak a hétvégi házunkba, és elvittek mindent” - nyilatkozta a tulajdonos.

Felesége értesítette a rendőröket, akik rögtön a helyszínre siettek még tegnap este. Az ingatlant vasajtó védi, az ezen található ablakot törték be először, így térképezték fel a mozdítható értékeket a betörők. Ezt követően a ház oldalán található ablak következett, itt a szúnyoghálót is szétvágták. A földön szatyorban volt a tűzifa, amelyet a földre borítottak, majd a táskát használták arra, hogy a kisebb használati tárgyakat, poharakat el tudják vinni. Nem kímélték az új fűkaszát sem, amelynek doboza még most is a sarokban látható. Eltűnt öt liter olaj, gázpalack, a vezetékek a falról és még számos más dolog is.

Eltulajdonítottak egy, a tulajdonos számára rendkívül értékes köszörűgépet is, bár azt nem érti miért, hiszen szerelvényei nélkül úgysem tudják használni. Szomszédja arról beszélt, hogy hozzá 15 év alatt már háromszor is betörtek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadója szerint kellő elővigyázatossággal megelőzhető a baj.

„Mindenképpen tegyenek rendet az udvaron, onnan a létrát, különböző szerszámokat távolítsák el, mert ez az elkövetők kezében rögtön eszközzé válik, és ezeket felhasználva jutnak be a lakásba. Győződjenek meg róla, hogy minden ajtót bezártak-e, a legkisebb ablak se maradjon nyitva. A jelentéktelennek tűnő értékeket is vigyék haza, ha ezt nem tudják megtenni, akkor próbálják olyan helyre tenni, hogy ha az ablakon benéz az elkövető, akkor ezt ne lássa” - hangsúlyozta Urbán József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának bűnmegelőzési előadója.

A belátás megakadályozására ezért célszerű sötétítőt, vagy redőnyt használni. Értékeink védelme érdekében kiépíthetünk riasztórendszert, felszerelhetünk rácsokat az ajtóra, ablakra és nem árt biztosítást is kötni. Persze sokszor ezek sem garantálják a teljes biztonságot. Ha mégis megtörtént a baj, ne nyúljunk semmihez, és hívjuk azonnal a 112-es, vagy 107-es központi segélyhívó számok valamelyikét.


762_0_t 762_1_t 762_2_t 762_3_t
762_4_t 762_5_t 762_6_t
Vissza