Vadak a kertben (képgalériával)2019. január 29. (kedd) 19:00 - Városnews/7752_0_300.jpgRengeteg vad tör be a város peremvidékein lévő ingatlanok kertjeibe. A lakosok hiába védekeznek kerítésekkel, kutyákkal, évek óta folyamatosan visszajárnak. A vadon élő állatokat nem célszerű etetni, hiszen pontosan ezért közelítik meg a várost. Ha látjuk őket, érdemes hívni a vadásztársaságot, akik bár sokszor tehetetlenek, sok esetben segítséget nyújthatnak.

Cipóban egy helyi lakos kertjében több mint tíz vaddisznó keresett élelmet a napokban. Ez az eset nem egyedüli, számos lakó panaszkodik a kertekbe bejáró vadon élő állatokra. A szakértő elmondta, hogy táplálék reményében közelítik meg a várost a vadak, ezért ne etessük őket semmiképp, hiszen odaszoknak és akár több éven keresztül is visszajárhatnak.

„Az a tiszteletteljes kérésem lenne az itteni lakossághoz, hogy ne etessük a vadakat, mert ha etetjük, akkor ezeket már innen nem lehet csak olyan módon eltávolítani, hogyha ezeket lelőjjük. Lelőni viszont nem lehet ezen a területen, mert ez egy belterület, csak külterületen lehet lelőni őket” - hangsúlyozta Dulai István, a Nádler Herbert Vadásztársaság elnöke.

A lelövetés a város belső területein szigorú engedélyhez kötött, amelyet a rendőrség adhat ki, illetve ha ezt meg is kapják, akkor is sok veszélyt tartogat. A helyi lakosok főleg kerítéssel próbálják visszatartani a vadakat, ami sajnos nem mindig működik, hiszen azt a vaddisznók feltúrják és könnyen áthatolnak rajta. Így tehát nem sok lehetőség van az állatok távoltartására.

„A vadak ellen mi vadhálóval védekezünk, jó pár évvel ezelőtt körbekerítettük a telkünket. Meglehetősen nagy és a cipói hegyvonulat tetejéig kihúzódik a telek. Vadhálóval, autópálya mellett alkalmazott vadhálóval kerítettük körbe a telkünket” - nyilatkozta Lengyelné Csattos Zsuzsanna.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy bejutnak a lakott területre, célszerű hívni a helyi vadásztársaságot, akik kivonulnak és felmérik a lehetőségeket. Fontos tehát, hogy ne etessük a vadakat, illetve próbáljuk vadhálóval védeni külső területeinket.


752_0_t 752_1_t 752_2_t 752_3_t
752_4_t 752_5_t 752_6_t 752_7_t
Vissza