Búra alatt (képgalériával)2019. január 25. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7743_0_300.jpgMagyar filmekkel, óránként induló tárlatvezetésekkel és interaktív beszélgetéssel várták az érdeklődőket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban a Kultúra Hetén. Ma egy diákcsoport a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című magyar mozit elemezte Szíjártó Imre, az Eszterházy Károly Egyetem főiskolai tanára segítségével. A beszélgetésen előtérbe került a digitális világ, és az információs filter problémája is.

Az Apáczai Csere János Általános Iskolából, a József Attila Gimnáziumból és a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumból érkezett diákok Szíjártó Imrével elemezték a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című magyar filmet. A mozi nagy hangsúlyt fektet a digitális világ emberekre gyakorolt hatására. Az egri Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékének főiskolai tanára szerint a legtöbben búra alatt élünk, csak azzal foglalkozunk, ami illik a világképünkhöz.

„Szerintem ez a kor emberére úgy általában jellemző. Nehezen találkozik az ember ismeretlen dolgokkal, próbálja megkímélni magát olyan információktól, amik neki kényelmetlenek. Sajnos azt gondolom, hogy ebben mindenki benne van” - mondta Szíjártó Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékének főiskolai tanára.

A diákok igazán jól informáltak a digitális világ bennünket fenyegető veszélyeiről, felismerték, mi a film mondanivalója. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark vezetője szerint változó, hogy a fiatalok mennyire érdeklődnek a magyar mozik iránt.

„Ez a mi feladatunk is – többek között –, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg, és ez is egy cél, akár ezzel a héttel, hogy nézzünk magyar filmeket, jusson el minél szélesebb körhöz a magyar filmeknek a tárháza, az ereje. Gyakran van egy negatív felhang esetlegesen a magyar filmekkel kapcsolatosan, és nyilván ezt szeretnénk mi áttörni” - fogalmazott Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az NFÉ Kultúra Hete elnevezésű programsorozata ma este egy 2017-es magyar filmdráma, az Aurora Borealis – Északi fény vetítésével zárult. A történet anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja.


743_0_t 743_1_t 743_2_t 743_3_t
743_4_t 743_5_t 743_6_t

 

Vissza