Út a világhálóhoz (képgalériával)2019. január 25. (péntek) 19:00 - Fejlesztésnews/7742_0_300.jpgA digitális oktatáshoz szükséges szélessávú internetelérést biztosítanak, wifi hálózatot építenek ki és az eszközi feltételeket is megteremtik az állam által fenntartott köznevelési intézményekben. A munkálatok tavaly óta zajlanak a helyi általános iskolákban. A Digitális Kompetencia Fejlesztése elnevezésű projekt részeként modern tableteket is kaptak a diákok, amelyekkel egyszerűbbé válik a tananyag elsajátítása. A fejlesztés eredményeként minden intézmény, minden helyiségében elérhető lesz a világháló.

Mára kijelenthető, hogy életünk szinte minden területére rányomta bélyegét az internet. Megváltoztatta kommunikációnkat, megkönnyítette napi feladataink elvégzését, időt és energiát spórolhatunk használatával. A világháló elérése a kapcsolattartás és az információszerzés legfontosabb, legtöbbet használt, megkerülhetetlen eszköze lett, és ehhez próbálnak igazodni a Klebelsberg Központ által fenntartott állami oktatási intézményekben is.

„A 2018/19-es tanév végére valamennyi köznevelési intézményben elérhetővé válik egy szupergyors szélessávú internetszolgáltatás, valamint valamennyi köznevelési intézményben kiépítésre kerül a wifi hálózat. Itt a Vasvár Úti Általános Iskolában, ha a folyosón szétnézünk, illetve a tantermekben, valamennyi helyiségben már kiépítésre került a wifi hálózat. Az oktatás területén az elmúlt években gombamódra szaporodtak a digitális tananyagok, szinte valamennyi használt tankönyvnek meg van most már a digitális változata is” - hangsúlyozta Hák Sándor, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatója.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a Digitális Kompetencia Fejlesztése elnevezésű projekt biztosít erre lehetőséget.

„A tankerületi iskolákban az e-naplót bevezették most már kötelező jelleggel, a napló is egy digitális felületen működik, online felületen. Ez is a digitális kompetencia fejlesztésének az egyik része volt. Hozzákapcsolódik, az is, ami most már a mi iskolánkban működik, de a többi iskolában is fog, az elektronikus ügyintézés. Elkezdődött a tárgyi feltételek megteremtése is. Beszélhetek a digitális táblákról, ez már több tanteremben van” - mondta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A táblagépek használata jelentősen megkönnyíti a gyerekek számára a tananyag elsajátítását. A harminc darab tabletet elsősorban az ötödikes történelemoktatáshoz kapták idén, de természetesen más tantárgyak kapcsán is használhatják majd. Veres Balázs azt mondja, az okos eszközöknek köszönhetően kevesebb tankönyvet kell majd cipelnie az iskolatáskában.

„Például informatikához mostanában PowerPointot használunk, ezen a tableten találtam ilyen alkalmazást, szerintem külön rá lesznek telepítve olyan programok, amelyeket tudunk majd használni a tanuláshoz” - nyilatkozta Veres Balázs, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A tárolásra speciális szekrényt is biztosítottak, amely töltőként is funkcionál, ez garantálja a rugalmas használatot. A Bolyky Tamás Általános Iskola esetében az épület másik szárnyába egy légkábellel vezették át az internetet.

Mivel a már meglévő elvezetőket nem használhatják, ezért nagy erőkkel zajlik az új kábelcsatorna kiépítése. A munkálatokkal egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozót bíztak meg. A szakemberek már a város valamennyi általános iskolájában kialakították a hálózatrendszert, amely majd biztosítja, a megfelelő sávszélességű internetelérést és a lefedettséget is. Várhatóan év végére minden intézményben adottak lesznek a feltételek a zökkenőmentes működéshez.


742_0_t 742_1_t 742_2_t 742_3_t
742_4_t 742_5_t 742_6_t 742_7_t
742_8_t 742_9_t 742_10_t 742_11_t
Vissza