Influenza helyzet (képgalériával)2019. január 22. (kedd) 19:00 - Egészségnews/7721_0_300.jpgRengeteg az influenzaszerű megbetegedés városunkban is. Az óvodákba csak a gyerekek fele tud járni, akadt olyan intézmény, ahol egy egész csoport esett ágynak. Az intézményvezetők arra hívják fel a figyelmet, hogy a szülők várják ki a lábadozási időszakot, hiszen ha túl korán viszik vissza az oviba gyermekeiket, fennáll a visszaesés, vagy a tovább fertőzés veszélye. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legutóbbi adatai szerint megyénkben háromszorosára nőtt a járványra panaszkodók száma.

Múlt hét elején dr. Csízi Zoltán gyermekorvos az influenza elleni védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Nem alaptalanul. Az elmúlt pár napban a város szinte minden rendelőjében megnövekedett a betegek száma. A Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy ma délelőtt ovis olimpiát rendeztek volna a Marosi István Városi Sportcsarnokban, a programot viszont február közepére kellett halasztaniuk.

„Sajnálatos módon, amikor már minden elrendeződött a tegnapi nap folyamán, az óvodákból sorra szóltak nekünk, hogy nagyon sok a beteg gyermek, sokan nem tudnak részt venni, illetve volt olyan óvoda a térségből is, akik egyáltalán nem tudtak volna eljönni, annyira lecsökkent a gyerekek létszáma” - mondta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Az Újváros Téri Óvodában kilenc csoport működik jó esetben, mára például egy teljes csoport esett ágynak. Így találtunk olyan helyiséget, amely teljesen üres volt. Az intézményvezető arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy amíg teljesen nem gyógyult a gyermek, addig nem érdemes elhozni óvodába.

„Az az egyik legnagyobb problémánk, hogy nagyon sok a visszaeső. A gyermekek orvosi igazolással jönnek, de sajnos a lábadozási időszakot nem töltik otthon, tisztelet a kivételnek, mert nagyon sok lelkiismeretes szülő van, aki még otthon tartja, de sajnos visszaesnek egy-két nap múlva” - hangsúlyozta Binder-Pap Gabriella, az Ózdi Béke Telepi Óvodák intézményvezetője.

Az óvodákban nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, így a csoportszobákban minden játékot, eszközt, bútort alaposan áttörölnek, ezzel is csökkentve a vissza, vagy éppen a megfertőződés kockázatát. A mosdókban fertőtlenítő kézmosást is alkalmaznak. Naponta használják a sószobát előre beosztott rendszer szerint. Három szobában működik ionizált levegőtisztító, valamint gyakran szellőztetnek.

A Nemzetőr Úti Óvoda Pillangó csoportjába közel harminc kicsit vártak ma reggel. Itt arra is volt példa, hogy a gyermek reggel még semmilyen tünetet nem produkált, néhány óra múlva viszont már harmincnyolc fokos lázat mértek nála.

„Kétszáztizenöt kisgyermek jár az óvodába, a múlt héten még tulajdonképpen teljes létszámmal működtünk hétfőn és kedden, aztán rohamosan csökkent a gyerekek létszáma. Nagyon, nagyon sokan megbetegedtek, péntekre már olyan száz körül voltunk csak. Hétfőn is folytatódott a lebetegedés, nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is érinti, így kénytelenek voltunk a csoportokat összevonni” - nyilatkozta Kossuth Henrietta, az Ózdi Városközponti Óvodák Nemzetőr Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

Itt is biztatják a gyerekeket a lehető legtöbb gyümölcs és tea elfogyasztására. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felmérései szerint az influenza miatt orvoshoz fordulók száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint háromszorosára nőtt 2019 második hetében az első héthez viszonyítva. Országos szinten ez az adat 75,6 százalékkal emelkedett. Csak a védőoltás jelenthet 90%-os biztonságot, tehát mindig érdemes meggondolni annak időben történő beadatását.


A kép illusztráció, forrása internet.

721_0_t 721_1_t 721_2_t 721_3_t
721_4_t 721_5_t 721_6_t 721_7_t
721_8_t 721_9_t 721_10_t 721_11_t

 

Vissza