Trükkös lopások2019. január 17. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/7707_0_300.jpgLakótársa aláírását meghamisítva vett át egy televíziót Putnokon egy férfi. Most magánokirat-hamisítás és csalás miatt emelt vádat ellene az Ózdi Járási Ügyészség. A rendőrség szerint ilyen esetek viszonylag ritkán fordulnak elő, inkább a házalóktól, a magukat hivatalos személynek kiadóktól kell tartani.

Egy harmincöt éves férfi ellen emelt vádat az Ózdi Járási Ügyészség csalás és magánokirat-hamisítás miatt. A vádlott lakótársa nevében, az átvételi bizonylaton az ő aláírását meghamisítva vett át egy televíziót a futártól, majd eltulajdonította azt. Ezzel a szolgáltatónak közel kétszázezer forintnyi kárt okozott. A rendőrség szerint az ilyen és ehhez hasonló esetek viszonylag ritkák, inkább a házalók és magukat hivatalos személynek, vagy valamilyen szolgáltató munkatársának kiadók okoznak problémát.

„Minden ilyen esetben ajánlom, hogy a pórul járt állampolgár forduljon minél hamarabb a rendőrséghez, ugyanis minél kevesebb időt vesztünk magával a feljelentéssel, annál hamarabb kézre tudjuk keríteni az elkövetőt. Legyünk figyelmesek minden ilyen esetben. Ha közműszolgáltatónak adja ki magát, akkor mindenképpen kérjünk igazolványt, vagy valamilyen igazolást, amellyel igazolja, hogy tényleg attól a szolgáltatótól van” - hangsúlyozta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A trükkös lopások elkövetői főleg az idős, egyedül élő embereket célozzák meg. Míg az egyik eltereli az áldozat figyelmét, a másik felkutatja értékeit, pénzét, és rövid idő alatt eltulajdonítja azokat. Számtalan trükk létezik, de az ilyen esetek egyébként térségünkben nem mondhatóak gyakorinak. A megkérdezettek elítélik azokat, akik ilyet tesznek.

„Mit mondjak... Senkiháziak, nagyon elítélem őket” - mondta Molnár Istvánné.

„Időseket kihasználják nagyon, az biztos. Nem szabad ennek hinni. Én még nem estem áldozatul, igaz, hogy én nem magánházban lakok. Nagyon oda kell figyelni, időseknek is, fiatalnak is. Elítélem őket, valóban, hogy mire képesek” - nyilatkozta Simkó Józsefné.

„Elég gyakori volt korábban. Azt hiszem, hogy Romániából és Jugoszláviából jöttek ide, ágyneműket, egyebeket árultak. Most már szerintem ki vannak tiltva, és nem látni őket” - fogalmazott Floarea Mária.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy mindenkivel szemben legyünk bizalmatlanok, és ha mégis beengedünk valakit, jegyezzük meg a ruházatát, a kinézetét, ha esetleg autóval jött, figyeljük meg annak típusát, színét, rendszámát.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza