Megállni tilos!2019. január 17. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7704_0_300.jpgTilosban parkolnak azok, akik a Vasvár úton, a nagyparkoló után az úttest mellett állnak meg. Ugyanis a parkolóbejárat nem oldja fel a Polgármesteri Hivatal utáni megállni tilos tábla tilalmát. Amellett, hogy ez a figyelmetlenség lassítja az útszakaszon a forgalmat, veszélyes lehet a nagyobb gépjárművek, buszok közlekedésére is.

A nagyparkoló és a Bolyki elágazó közötti szakaszon szoktak tilosban parkolni az autósok, a megállni tilos tábla ellenére. Ottjártakor is több jármű állt az úttest szélén. Sokan úgy gondolják, hogy a nagyparkoló bejárata feloldja a hatályt, a KRESZ szerint azonban tévednek.

„A Polgármesteri Hivatal irányából érkezve a közlekedők megállni tilos táblával találkoznak, ez teljesen tart a felső Vasvár útról becsatlakozó út kereszteződéséig. Ami problémát szokott jelenteni, az a nagyparkolónak a két bejárata, viszont ez a két bejárat parkolóbejárat, magát a tilalmat nem oldja fel, tehát végig a Polgármesteri Hivataltól megállni tilos tábla hatálya van érvényben” - mondta ifj. Miksztai Zoltán, gépjárművezető szakoktató.

A szakoktató hozzátette, hogy a szabálytalan parkolás főleg ezen a forgalmas útszakaszon veszélyes, illetve a közelben, az út másik oldalán szinte mindig üres parkolóhelyek találhatóak, így célszerű azokat igénybe venni. Aki a megállásra vagy várakozásra vonatkozó előírásokat megszegi, jelentős bírsággal sújtható.

„Kollégáim, hogyha megállni tilos tábla hatálya alatt várakozó személlyel intézkednek, akkor kettő szankciót alkalmazhatnak. A helyszínen, ha az eljárás alá vont elfogadja a bírságot, az fix tízezer forint, illetve ha nem fogadja el, akkor a közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértése miatt szabálysértési eljárást kezdeményeznek vele szemben, amelynek a szankciója húszezer forint értékű” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az egyenruhások nemcsak ezen a problémás szakaszon ellenőrizhetik a parkolás szabályainak betartását. A közelmúltban a mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhelyekre fektettek nagy hangsúlyt, akkor is tapasztaltak jogsértéseket.

Vissza