Felfüggesztett börtön (képgalériával)2019. január 16. (szerda) 19:00 - Törvénynews/7703_0_300.jpgHivatalos személy elleni erőszak ügyében döntött az Ózdi Járásbíróság. A 23 éves Radics Szilárd vádlott barátnője szökését próbálta segíteni, közben úgy zárta be a kaput, hogy annak az intézkedő rendőr nekiütközött. A fiatal férfit felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

Barátnője szökését próbálta segíteni a 23 éves domaházi Radics Szilárd, közben azonban hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményét követte el. Az eset még 2017. december 26-án történt, amikor az eltűnés miatt körözött fiatal lány párjánál tartózkodott. A rendőrök érte mentek, a lány azonban arra kérte barátját, hogy ne engedje elvinni őt.

„Mondtam neki, hogy amikor kimegyünk, és jelt adok, fusson el. Mentünk lefelé a lépcsőn, nem bilincselték meg. A rendőr fogta a karját. A lépcső felén elengedte, hogy átölelhessen engem. Ő ment elöl, én utána, majd a két rendőr. A kaputól két, két és fél méterre meglöktem egy picit, hogy fusson” - mondta Radics Szilárd.

Ezt követően a vádlott úgy rántotta be maga után a kaput, hogy a helyi körzeti megbízott már nem tudott megállni, így nekiütközött. Szolgálati derékszíjának csatja eltört, de ő maga nem sérült meg.

„A vádlottnak számítania kellett arra, hogy a rendőr a kapunak fog ütközni, mivel közvetlenül mögötte fut. A kaput ennek ellenére becsapta. Az volt a célja, hogy akadályozza az őket kergető rendőröket. Mindezen tényállás alapján Radics Szilárdot vádolom a BTK 310. szakasz 1. bekezdés a. pont 1. fordulat szerint hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetésével” - fogalmazott dr. Boholy Zsolt, ügyész.

A lány a kapu előtt parkoló rendőrautót próbálta kikerülni, amikor elcsúszott, így végül mindkettejüket elfogták. Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, míg a vádlott kirendelt védője enyhítő körülményként említette a beismerő vallomást, valamint azt, hogy Radics Szilárd büntetlen előéletű. Az Ózdi Járásbíróság ezeket a szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését.

„A bíróság egy év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítéli, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggeszti. A felfüggesztett büntetést végre kell hajtani, ha az elkövetőt a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik. A szabadságvesztés végrehajtása esetén a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra” - hangsúlyozta dr. Hlavács Imre, bíró.

A vádlott és védője elfogadta a büntetést, az ügyész azonban fenntartotta a háromnapos gondolkodási időt. Az ítélet tehát a három nap letelte után emelkedhet jogerőre.


703_0_t 703_1_t 703_2_t 703_3_t
703_4_t
Vissza