Influenza közeleg2019. január 16. (szerda) 19:00 - Egészségnews/7702_0_300.jpgKözeleg az influenzajárvány. Országosan már most tizenegyezer beteget diagnosztizáltak. Az orvosok szerint még érdemes, sőt célszerű beadatni a védőoltást. Több kórházban is látogatási tilalom van a már bent fekvők védelmében. A tünetek közt szerepel a fejfájás, a szédülés és a magas láz is.

Megnőtt a betegek száma az orvosi rendelőkben az elmúlt másfél hétben. Országosan már tizenegyezer beteg kereste fel az orvosát ebben az évben influenzaszerű tünetekkel. A változékony időjárás és a front is segíti a betegség terjedését, hiszen ilyenkor a szervezetünk nagyobb terhelésnek van kitéve.

„A védőoltás beadásának van értelme, a legbiztosabb megelőzési forma a védőoltás. Az influenza egy vírus által okozott súlyos megbetegedés, ellentétben más vírusos fertőzésekkel. Számtalan vírus cirkulál a környezetünkben, rhinovírus, parainfluenza vírus, coxsackie vírus és persze az influenza vírus is. Ezek közül azonban az influenza vírus az, amely egy súlyos megbetegedést eredményez” - mondta dr. Csízi Zoltán, címzetes gyermekorvos.

Dr. Csízi Zoltán hozzátette, hogy fontos minél előbb beadatni az oltást, mivel annak másfél, két hét a hatóideje. Ennyi idő míg a szer biztonságosan hatni kezd. Az anyag beadása egyébként az orvos szerint az elmúlt időben nem divat, holott csak ezzel lehet védekezni, szinte 90%-os biztonsággal.

„Igaz, hogy én nem adattam be védőoltást, de remélem elmúlik előbb utóbb az influenza, mert a gyerekek is betegek, az unoka is, most vele jöttünk” - nyilatkozta Benkő Zoltán.

„Mi nem adattuk be a gyerekeknek. Mi nem igazán vagyunk ilyen oltás pártiak” - fogalmazott Puzsik Róbertné.

A háromkomponensű oltást szinte bárki ingyen megkaphatja a háziorvosánál. Ha ennek ellenére mégis megbetegszünk, ajánlott az otthoni pihenés, és kerülni kell a közösségben tartózkodást, ezzel csökkentve az influenza tovább terjedését.

Vissza