Ittas vezetők (képgalériával)2019. január 15. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/7698_0_300.jpgTöbb ittas sofőrt is fogtak térségünkben a rendőrök az elmúlt hetekben. Bár alkoholos befolyásoltság alatt állva járművet vezetni tilos, mindig vannak olyanok, akik megpróbálják. Ha az egyenruhások pozitív értéket mérnek a szondával, az nemcsak pénzbüntetést, de súlyosabb esetben akár börtönt is jelenthet az érintettnek.

Finn módszerrel ellenőrizték a sofőröket a rendőrök még tavaly novemberben, akkor a Piac út melletti parkolóba terelték ki az autósokat, hogy szondával megmérjék légalkoholszintjüket. Az eszköz a legtöbb esetben negatívat jelez, azonban előfordul olyan is, amikor valaki ittasan ül a volán mögé. Ez nemcsak veszélyhelyzetet idézhet elő, de büntetést is maga után von. Az egyenruhások a 2019-es esztendőben is fokozott figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult vezetők kiszűrésére.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén nem magasabb ez a szám, mint az ország bármely pontján, ámbár az ünnepek alkalmával ez a szám is növekedett. A kollégáim ittas járművezetés miatt, hogyha 0,15% légalkohol mg/l-ig hitelesített mérőeszközzel kifújatják úgymond az elkövetőt, úgy 30 ezer forint fix bírságra, és 6 pontra lehet számítani” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ha a százalékérték 0,15 és 0,25 közé esik, akkor jóval magasabb pénzbírsággal, 100 ezer forinttal és 6 büntetőponttal sújtják az ittas vezetőt. Ennél azonban sokkal súlyosabb is lehet a végkimenetel, hiszen ha alkoholos befolyásoltság alatt állva közlekedési balesetet okozunk, az már bűncselekmény, így börtönbüntetést is kaphat az elkövető. Az utcán járva megkérdeztünk néhány sofőrt, mi a véleményük az ittas vezetőkről.

„Elítélem őket. Több százezer kilométer áll a hátam mögött. Oda kellene figyelni. Hiába, hogy én óvatosan vezetek, odafigyelek, de aki szembe jön, az nem biztos” - nyilatkozta Mák Zsolt.

„Szerintem nem helyes, nem szeretem az ittas vezetőket. Nagyon sokat vagyok én is úton, ez a szakmám, reggeltől estig autóban ülök. Nagyon sok veszélyt teremtenek az utakon, úgy gondolom” - fogalmazott Taksás Tibor.

„A többi emberre vagy veszélyes, és általában mindig azok maradnak életben, akik isznak, és mindig azok halnak bele, akik nem hibásak” - mondta Czékus Alexandra.

Az adatok szerint december 31-e és január 6-a között több mint hetven közlekedési baleset történt megyénkben. Ebben az időszakban a rendőrök tizenöt olyan sofőrt szűrtek ki a forgalomból, akik korábban alkoholt fogyasztottak.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza