Itt a pestis (képgalériával)2019. január 15. (kedd) 19:00 - Híreknews/7696_0_300.jpgSertéspestises vaddisznótetemet találtak Hangonytól mintegy három kilométerre. A Hangony Völgye Erdőbirtokossági Vadásztársaság területén elhullott példány az elmondások szerint lesoványodott, így először tüdőgyulladásra gyanakodtak. Az országos főállatorvos tájékoztatása szerint a kór emberre nem veszélyes, ám a házisertés-állomány veszélybe kerülhet.

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Hangonyon. Az állatra a Hangony Völgye Erdőbirtokossági Vadásztársaság területén bukkantak rá. Kerekes András, a társaság elnöke kifejtette, hogy minden kimúlt sertésből vér, illetve mandulamintát kell eljuttatniuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz. Egy ilyenben mutatták ki a kórt.

„Ezt a vaddisznó tetemet a Nébih által előírt keresési területek egyikén találtuk meg, szervezett után keresés folyamán január 7-én. Ez egy nyolc hónapos lesoványodott, vékony kan ivarú süldő volt” - mondta Kerekes András, a Hangony Völgye Erdőbirtokossági Vadásztársaság elnöke.

A járvány által veszélyeztetett zónákban különböző óvintézkedéseket is kell tenniük a vadászoknak, mielőtt a külterületekre lépnek. Ezek egyik eleme, hogy speciális vegyszerrel kell kezelni az autókat, hogy ezzel is minimalizálhassák a betegség továbbterjedésének lehetőségét. A témával kapcsolatban az országos főállatorvost is megkerestük. Dr. Bognár Lajos szerint a házisertés-állomány lehet leginkább veszélyeztetett.

„Az afrikai sertéspestis vírusára csak a vaddisznó és a házisertés fogékony. Sajnos a vírus ezen fajokban a megfertőződés esetén halált okoz, ezek több mint 95%-a elhullik. Emberre semmilyen veszélyt nem jelent, nincs közegészségügyi jelentősége sem közvetlenül, sem közvetett módon nem tud betegséget okozni” - nyilatkozta dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos.

Dr. Bognár Lajos kiemelte, hogy a kórokozó több hónapig is életképes marad az élelmiszerhulladékokban, így akár a túrázók által eldobott szendvics is segítheti a járvány terjedését. A vírust egyébként meg lehet állítani, ám elképzelhető, hogy sok időbe telik. Spanyolországban például harminc év kellett, míg az afrikai sertéspestis teljes egészében eltűnt az országból.


696_0_t 696_1_t 696_2_t 696_3_t
696_4_t 696_5_t 696_6_t
Vissza