Havas járdák (képgalériával)2019. január 10. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/7685_0_300.jpgA tulajdonosok kötelessége az ingatlanjaik előtti járdaszakaszok takarítása. Ahogy a melegebb időszakokban a szemét, úgy télen a hó ellapátolása is rájuk hárul. A tisztítás mellett a síkosságmentesítés is fontos, amelyet 2010 óta tilos sóval végezni környezetkárosító hatása miatt.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozóinak feladata a közterületek takarítása és síkosságmentesítése. Ezzel szemben az ingatlanok előtti járdaszakaszokat a tulajdonosoknak kell tisztítaniuk, úgy, hogy az biztonságosan járható legyen a gyalogosok számára. Az itt élők szerint városunkban akad olyan terület, ahol jobban is le lehetne takarítani a járdákat.

„Hogy őszinte legyek, nem nagyon. Most oké, hogy már olvad, de nem nagyon vannak, egyszerűen nem. Fent a Ráctag-tetőn lakok, ott az út sincs eltúrva rendesen. Komolyan mondom, minden hülyeséget félretéve” - nyilatkozta Tóth Jánosné.

Nem csak a családi házak előtt fontos a téli csapadék összegyűjtése, a társas- és tömbházak előtti munkálatok is az ott lakókat terhelik. Az eltakarított havat az utak szélén a gyalogosok és a járműforgalom akadályozása nélkül kell felhalmozni. Ezen kívül szabadon kell hagyni a kifolyókat, a kapubejárókat, a kereszteződéseket, illetve a tömegközlekedési megállóhelyeket.

„Sajnos nincsenek letakarítva úgy látom, legalábbis sok helyen, a kisebb utakon főleg. Fent például a Kerek-hegyen, ott sincsenek rendesen letakarítva, ez van sajnos” - mondta Kertész János.

A síkosságmentesítést egyébként 2010 óta tilos sóval, vagy más környezetkárosító szerrel végezni, helyette léteznek környezetbarátabb alternatívák is, ilyen például a hamu, fűrészpor vagy a homok is. A járdaszakaszokon kívül fontos a lépcsőházak erkélyeire és az előtetőkre fagyott jégcsapokra is figyelni.


685_0_t 685_1_t 685_2_t 685_3_t
Vissza