Téli közlekedés (képgalériával)2019. január 9. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/7680_0_300.jpgHavazással és lehűléssel érkezett meg térségünkbe az igazi tél. Ez az időszak a közlekedők számára is rengeteg veszélyt rejt. Éppen ezért fontos a megszokottnál is nagyobb odafigyelés, autónk világításának megfelelő használata és az egymással szembeni tolerancia.

Az idei tél eddig enyhébbnek bizonyult, az elmúlt napokban azonban lehűlés és havazás érte el térségünket. A csúszós út balesetek előidézője is lehet, éppen ezért ez az időszak fokozott figyelmet igényel a közlekedés minden résztvevőjétől. Lényeges, hogy a KRESZ-t pontosan betartsuk, a gépjármű fényeit pedig jól használjuk. Ifj. Miksztai Zoltán szakoktató a szabályok betartásának fontosságán kívül elmondta, hogy célszerű figyelni az útviszonyokra és a követési távolságra is.

„Csak helyzetjelző és tompított fényszóró mellett szabad felkapcsolni a ködlámpát. A városban is sajnos többeknél látjuk, hogy egyéb okokból fel van kapcsolva, indokolatlanul, ez így nem szabályos. Büntetést is von maga után, ha az arra alkalmas szerv úgy találja, viszont a ködlámpának a használatát indokolt esetben kell használni, és figyelnünk kell a közlekedés többi résztvevőjére is” - emelte ki ifj. Miksztai Zoltán, gépjárművezető szakoktató.

Amellett, hogy e szabályok figyelmen kívül hagyása sokszor életveszélyes lehet, a hatóságok súlyosságtól függően büntethetnek is. Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője elmondta, hogy télen a baleseti statisztikák erősen romlanak, így nem árt odafigyelni ezen időszakokban.

„A balesetek túlnyomó része a nem megfelelő sebességválasztásnak és a nem megfelelő gumiabroncsnak köszönhető, itt a kollégáim intézkedéskor minden esetben három szankciót alkalmazhatnak. A sérülés és a baleset súlyosságát függően figyelmeztethetik a károsultat, bírságolhatják, itt a bírság összege ötezertől ötvenezer forintig terjedhet, illetve szabálysértési feljelentéssel élhetnek az elkövetővel szemben” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A KRESZ betartásán és a ködlámpa helyes használatán kívül célszerű az autón lévő havat letakarítani, az üvegeket jégmentesíteni, odafigyelni a gumik állapotára. Ezen kívül seprőt, jégkaparót, és meleg takarót tartani a gépjárművünkben.


680_0_t 680_1_t 680_2_t
Vissza