Lebuktak a tolvajok2019. január 8. (kedd) 19:00 - Híreknews/7676_0_300.jpgFatolvajokat értek tetten a Városi Rendészet munkatársai. Az elkövetők kézikocsin próbálták hazatolni az eltulajdonított tüzelőt. Térségünkben egyébként az üzemszerű falopás lényegében megszűnt, az illegális fakitermelők csupán kézi erővel pusztítják az erdőket. Az erdészek szoros, jól működő kapcsolatot tartanak fenn a rendvédelmi szervekkel, de a razziák mellett a lakosság is sokat segíthet a felderítésben.

A rendészeti szervek a helyi erdészetekkel együttműködve rendszeresen ellenőrzik a fával borított területeket, és igyekeznek fellépni a fatolvajokkal szemben. A napokban lakossági bejelentés segítette az Ózd Városi Rendészet munkáját. A betelefonáló arról számolt be, hogy két férfi kézikocsival és láncfűrésszel indult az erdő felé. A kiérkező rendészek intézkedés alá vonták az akkor már telepakolt kiskocsit toló gyanúsítottakat.

„A két személy az intézkedést követően elszaladt. Az egyiket sikerült visszatartani a rendőrök kiérkezéséig. A láncfűrészt, valamint az eltulajdonított fát a rendőrség lefoglalta. Az egyik személyt kihallgatták a rendőrségen, a későbbiekben pedig a másik személyt is megtalálták” - mondta Kovács Imre, az Ózd Városi Rendészet mb. rendészetvezető-helyettese.

A falopás egyébként az elkövetés módjától, a fa mennyiségétől és egyéb körülményektől függően bűncselekménynek vagy szabálysértésnek is minősülhet. Minden esetben szigorú szankciókkal jár.

„Szabálysértési értékhatárt meg nem haladó esetben az elkövetőt hetvenkét órás őrizetbe veheti a hatóság, és akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhat neki. Bűncselekményi alakzatnál az erdőben, jogellenesen, dolog elleni erőszakkal, fakivágás módszerével elkövetett fatolvajlást a törvény szintén bünteti. Akár két év szabadságvesztéssel is sújtható az elkövető” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A tapasztalatok szerint egyébként a falopások száma az utóbbi esztendőkben jelentősen csökkent térségünkben. Évente mindössze néhány esetben kell intézkedniük a rendőröknek. Igaz, az erdészetek is megtesznek minden lehetséges óvintézkedést, és nem hagynak jelentős fakészleteket az erdei rakodókon.

Kép forrása: Ózd Városi Rendészet

Vissza