Kézilabdás emlékezés (képgalériával)2019. január 6. (vasárnap) 12:53 - Sportnews/7670_0_300.jpgHatcsapatos utánpótlástornával tisztelgett az ÓAM-Ózdi KC a 2014 májusában, tragikusan fiatalon elhunyt Bencze Tamás emléke előtt. Az egykori kiváló sportember feledhetetlen nyomot hagyott az ózdi kézilabdázásban. Azok a gyerekek, akik évekkel ezelőtt az ő kezei alatt ismerkedtek a sportággal, ma már az élvonalbeli ifibajnokságban szerepelnek. Az emléktornán gyöngyösi siker született.

Az ózdi kézilabdázás kiemelkedő alakja volt Bencze Tamás, aki mind játékosként, mind utánpótlásedzőként sokat tett szeretett sportágáért. 2014 májusában tragikusan fiatalon, mindössze 38 évesen hunyt el. Emléke előtt azóta minden évben utánpótlástornával tiszteleg az ÓAM-Ózdi KC.

„Bencze Tamás olyan edző volt, akit nagyon-nagyon szerettek a gyerekek, és nagyszerű munkát végzett az utánpótlásban. Az ózdi kézilabdázás elmúlt tíz évének nagy tragédiája, hogy Tamás már nem lehet közöttünk. Öt éve már lassan, hogy elhunyt, és azok a gyerekek, akiket ő elindított a kézilabdapályán, most az NB1-es ifibajnokságban játszanak” - mondta Marosréti Ervin, az ÓAM-Ózdi KC ügyvezetője.

A hatcsapatos torna résztvevői két hármas csoportban kezdték meg a küzdelmeket. Az ÓAM-Ózdi KC U12-es együttese az Egerrel és a Gyöngyössel került össze. A fiúk végül az ötödik helyet szerezték meg. Edzőjük szerint ebben a korosztályban még az a legfontosabb, hogy megkedveltessék a sportot a gyerekekkel.

„Még nagyon kezdeti szinten járunk U12-ben, még U14-ben is az a főbb célkitűzés, hogy minél több gyerek kézilabdázzon. Sokoldalú képzést kell biztosítani nekik, ilyenkor még nincs eldöntve, hogy valaki szélső lesz, vagy átlövő, milyen poszton játszik” - emelte ki Zákányiné Bányász Henrietta, az ÓAM-Ózdi KC U12 edzője.

A csoportban a mieinket is felülmúlva, a döntőben a Vecsést magabiztosan legyőzve az aranyérmet a Gyöngyösi KK korosztályos csapata szerezte meg. A Heves megyeiek az ország egyik legnagyobb utánpótlásbázisával dolgoznak, mintegy 350 fiatal kézilabdázik náluk. Összetett szakmai munka folyik, amit a korábbi válogatott Rosta István irányít. A szakember szerint ebben a korosztályban a játék megszerettetése a legfontosabb.

„Nagyon fontos, hogy úgy jöjjenek edzésre, hogy ez nekik nagy élmény. Illetve az életritmusukba beépüljön a sport, a mindennapi sport. Nálunk a hét minden napján van edzés. Tudják azt, hogy iskola után edzés, és utána kell tanulniuk. Ez a kettő mehet párhuzamosan egymással. Harmadsorban a kézilabdázás kornak megfelelő képzését kapják” - hangsúlyozta Rosta István, a Gyöngyösi KK utánpótlás-igazgatója.

A Gyöngyös és a Vecsés mögött a harmadik helyet az Eger csípte el. A szervezők a legjobb egyéni teljesítményeket is díjazták, így a legjobb kapus a vecsési Terebesi Zsolt, a gólkirály az egri Román Bence, a legjobb hazai játékos pedig Féder Mátyás Áron lett.


670_0_t 670_1_t 670_2_t 670_3_t
670_4_t 670_5_t 670_6_t
Vissza