Korszerű gépjárműflotta (képgalériával)2019. január 4. (péntek) 19:00 - Városnews/7668_0_300.jpgÚj esetkocsival gazdagodott az Ózdi Mentőállomás gépjárműparkja. Az Országos Mentőszolgálat biztosította részükre az autót, amely december végétől rója az ózdi utcákat. Jelenleg öt jármű látja el városunkat és környékét, ezek között már csak egy van, amely régebbi típusú. A tervek szerint év végéig azt is lecserélik egy modernebbre.

Az elmúlt pár hónapban több új mentőautóval bővült az Ózdi Mentőállomás gépjárműparkja. December utolsó napjaiban is érkezett egy Mercedes Sprinter típusú esetkocsi városunkba. A flotta új tagja is modern felszereltségű és hasonló belső elrendezéssel bír, mint a korábbi autók. A külső design viszont változott, új matricákat helyeztek el az autón, a későbbiekben az egységes arculat kialakítására törekszik az Országos Mentőszolgálat minden tekintetben. Dovala Attila elmondta, hogy Ózdra 2014-ben érkezett az első új autó, azóta folyamatos a fejlesztés.
 
„A régiek elavultak, elérték azt a korhatárt, amikor már selejtezésre kerülnek. A mellettem látható autó is a múlt év utolsó napjaiban érkezett, amelyet rögtön be is fogtunk használatra. Így most egy olyan kocsink van, amely jövőre fog selejtezésre várni, és így gyakorlatilag a mentőszolgálat teljes kocsiparkja cserélésre kerül és a mellettem látható Mercedes típusú autók lesznek mindenhol. Remélhetőleg jövőre az utolsó kocsi is elkerül innen tőlünk, és egy ugyanilyen Mercedes fog a helyére szolgálatba állni” - nyilatkozta Dovala Attila, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

Jelenleg negyvenhárman dolgoznak a helyi mentőállomáson: öt mentőtiszt, tizenkilenc ápoló és tizenkilenc gépkocsivezető teljesít szolgálatot, valamint öt autó látja el Ózdot és környékét. A legújabban alig van egy-kétezer kilométer.

„Sokkal könnyebb vezetni, jobb az úttartása, a fékerő sokkal stabilabb, biztonságosabb, tehát nem semmiért ez a legújabb típus. Nyilván ezek folyamatosan fejlődnek. Ami nagyszerű benne még az az automata váltó, bár az előzőek között is akadnak olyanok, amelyek automata váltóval rendelkeznek. Ez megkönnyíti azért azt, hogy főleg megkülönböztető jelzéssel közlekedve nem kell külön a váltásokra is koncentrálni. Van benne olyan dolog is, amely nem feltétlenül jó nekünk, ilyen például a sávelhagyó rendszer figyelmeztető jelzése, amely rázza a kormányt, amennyiben irányjelzés nélkül elhagyjuk a sávot” - mondta Molnár Ferenc, az Ózdi Mentőállomás műszaki gondnoka.

A betegek és ápolók kényelmét szolgálja az állítható légrugó funkció, amely használatával csökken a rázkódás, valamint ugyanez a célja az állóhelyzetben történő fűtésnek is. Utóbbi alkalmazásával hideg időben is megfelelő hőmérsékletű marad a betegtér, valamint az ott található életmentő eszközök és infúzió sem hűl le. 2017-ben hazai forrásból 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Mentőszolgálatnak, 2018-2019-ben pedig további 117 új mentőautó állhat szolgálatba. A 2010 óta vásárolt mentőautók száma 793-ra emelkedett, ami azért fontos, mert a futó kocsik mindegyike új, korszerű jármű lesz, 7 évesnél öregebb mentőautó csak a tartalékállományban szerepel majd.


668_0_t 668_1_t 668_2_t 668_3_t
668_4_t 668_5_t 668_6_t 668_7_t
668_8_t 668_9_t 668_10_t 668_11_t
668_12_t 668_13_t
Vissza