Nincs járvány (képgalériával)2019. január 3. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/7664_0_300.jpgMég nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást. A szakember szerint egyelőre nem kell járványtól tartani hazánkban, mégis érdemes megtenni az óvintézkedéseket. Az orvosok elsősorban az időseknek, valamint a krónikus betegeknek ajánlják a vakcinát. Számukra egyébként ingyenes is az oltás.

Dr. Sahin Fawaz háziorvos azt mondja, hazánkban egyelőre nyoma sincs influenzajárványnak. Sőt, az esetek döntő többségében egyébként sem beszélhetünk konkrétan influenzáról, csak influenzaszerű tünetekről. Ilyen lehet a tüsszögés, köhögés, levertség. Ahhoz, hogy bizonyítást nyerjen, hogy valóban influenzáról van szó, komolyabb laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, ez a betegek nagy részénél nem történik meg. A megelőzés egyik legjobb módja a védőoltás.

„Az influenza elleni védőoltás majdnem mindenkinek ajánlható. De elsősorban azoknak, akik ötven év felettiek, krónikus betegek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek, immunszupprimált betegek, akik műtéteken átestek, valamint a COPD-s betegeknek, az úgynevezett felső légúti megbetegedésben szenvedőknek ajánljuk. Ők ingyenesen vehetik át a háziorvosuknál” - mondta dr. Sahin Fawaz, háziorvos.

Az oltást évente ismételni kell, így védettek maradhatunk a megbetegedéssel szemben. A tapasztalatok szerint egyébként a páciensek igénylik is a vakcinát, sokan vannak, akik minden évben felkeresik háziorvosukat. Azt mondják, kedvezőek a tapasztalataik.

„Szerintem van értelme. Főleg nekem, én asztmás vagyok, és krónikus beteg. Úgyhogy van értelme” - nyilatkozta Polgár Ferencné.

Az évenkénti beadás már csak azért is fontos, mert az influenzavírusok nagy mutációra hajlamosak, ezért minden évben más vírus fertőz. Így nem tud kialakulni hosszan tartó védelem az emberi szervezetben. A szakemberek évről évre új vakcinákat dolgoznak ki. Az oltáson kívül egyébként sokat tehetünk egészségünkért azzal, ha vitamindúsan táplálkozunk, több időt töltünk a friss levegőn, és kerüljük az olyan közösségeket, ahol már kialakult a betegség.


664_0_t 664_1_t 664_2_t 664_3_t
Vissza