Változás a rendszerben2019. január 3. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/7662_0_300.jpgAz eho szochóra változik, módosul a cafetéria-rendszer és 2019-től még több termékre vonatkozik a népegészségügyi termékadó. Csökken viszont az ESL és az UHT-tej áfája. Bár az adórendszer idén nem alakult át gyökeresen, azért van néhány fontos tudnivaló, amire érdemes odafigyelni.

Az idei évben nem kell jelentős változásoktól tartani az adórendszert illetően, mégis vannak olyan módosítások, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül. Ilyen például a  szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összeolvadása: 2019-től az eho helyett szochót fizetünk, amelynek mértéke idén már 19,5 százalék. A legnagyobb változás a cafetéria-rendszert érinti.

„Nagyon sok elem kikerült belőle, benne maradt azonban a kedvezményes juttatási körben a SZÉP-kártya 34,5 százalékos adóteherrel, a cégtelefon magáncélú használata, a hivatali étkezés vagy utazás, a reprezentáció, igaz 40,71 százalékkal adózva, és a csekély értékű ajándék innentől egy esetben adható a korábbi három helyett: 40,71 százalék adóteherrel” - mondta Nagy-Sándorné Havelant Erika, könyvelő.

Az Erzsébet-utalvány forgalmazása a kedvezőtlen adózás miatt január elsejétől megszűnt, azonban a még forgalomban lévő, érvényes szelvények felhasználhatók idén december 31-ig. Az étkezéshez kapcsolódóan más rossz hír is érinti a lakosságot. A népegészségügyi termékadó, azaz neta átlagosan 20 százalékkal emelkedik, ebbe például az alkoholos- és üdítőitalok, az ételízesítő és a sós harapnivalók is beletartoznak.

„Észrevettük a boltban, ahogy voltunk vásárolni, hogy igencsak fölmentek az árak. Nemcsak kimondottan a csipsznek, mert az nem létfontosságú élelmiszer, de azért fölmentek rendesen sajnos. A fizetés meg nem emelkedik hozzá, hogy megfelelő legyen” - nyilatkozta Bódiné Kovács Mária.

A neta egyik célja az egészségügyi kockázatot érintő élelmiszerek körének szűkítése, ezzel elősegítve az egészséges táplálkozást. Ehhez tartozik az ESL, azaz a hosszabban eltartható, és az UHT, vagyis az ultrapasztőrözött tejek áfájának csökkentése is, így 18-ról 5 százalékra csökken ezek forgalmi adója. Ez fizetéskor a pénztárcánknak is sokat számít, hiszen az áruházak teljes egészében átadják a vásárlóknak a csökkentést.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza