Széles kínálat (képgalériával)2018. december 21. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/7648_0_300.jpgIdén is nagy fenyőválasztékkal várják a kereskedők az ózdiakat. Már két hete találkozhatunk árusokkal a város különböző pontjain. A készletre nem lehet panasz: luc, ezüst és földlabdás fenyő is szerepel a kínálatban. Leginkább az ünnepet megelőző héten lendül fel a forgalom, viszont az utolsó napokban sem lehet majd olcsóbban megvásárolni a karácsony legfontosabb kellékét.

Karácsony közeledtével igencsak megnőtt a forgalom a Városi Piaccsarnok környékén, hiszen rengetegen választják ki innen az év legmeghittebb ünnepének díszét. Bereczki András vállalkozó, 20 éve foglalkozik fenyőfa-árusítással. Elmondása szerint a fák fajtáinak összetétele sokat változott az elmúlt években, például egyre több nordmann-fenyőt kínálnak, mivel a vásárlók ezt keresik jobban. Gyorsan fogy a kínálat, a közhiedelemmel ellentétben az ára viszont nem változik majd az utolsó napokban sem.

„Pont az utóbbi időkben, mivel a vásárlók erre apelláltak sokan, nem tehetjük meg azokkal a vevőkkel szemben sem, akik napokkal előtte már, megveszik a fát, hogy azok ugye drágábban, és akkor az utolsó napokban pedig olcsóbban. Nem, nálunk ez nem jellemző, ilyen nem történt még” - nyilatkozta Bereczki András, egyéni vállalkozó.

Közkedvelt a luc jellegzetes illata miatt, az ezüstfenyő szintén keresett. A vásárlók fő szempontjai közé tartozik a fa megjelenése, az ágak sűrűsége, a tűlevelek színe, valamint a tartóssága. A kivágott fák mellett a földlabdás fenyők népszerűsége is nő, ezeket főleg a családi házban élők részesítik előnyben. Az ár azonban nem olyan meghatározó tényező, mint az előző években.

„Megnéztük, hogy milyen sűrű ugye a fának az ága, hogyan fogjuk tudni azt feldíszíteni, hová fogjuk tenni, hová fog elférni, hogyan fog mutatni ugye a lakásban, igazából ezt, a színének az erősségét, hogy szép zöld-e, vagy kicsit olyan halványabb, ugye azokat nem nézegettük meg, főleg ezeket vettük számításba, mikor fát választottuk” - mondta Tóth Réka.

Sokaknak fontos még a fa terebélyessége, számít a magassága, de a fenyő fajtája is lényeges a választásban.

„Nekem elsősorban a mérete számít, mert nagyon kicsi a lakásunk. Általában olyan fenyőt szoktam választani, ami kicsi, formás, nem olyan magas. Kint szoktuk Farkaslyukban választani, csak sajnos most ott elfogytak a kis fák. Ezüstöt szoktam, mert az a tartósabb és vízbe teszem, hogy tovább legyen szép” - fogalmazott Germuskáné Molnár Ágnes.

A fát a be is csomagolják az egyszerűbb szállítás érdekében, valamint igény esetén be is faragják azt egy kovácsolt vas talpba. Akik több napon keresztül nem tudják hol tárolni a fenyőt, az utolsó pillanatokig kivárnak a vásárlással, de akadnak olyanok is, akik kiválasztják időben, és csak később szállítják otthonukba.


648_0_t 648_1_t 648_2_t 648_3_t
648_4_t 648_5_t 648_6_t 648_7_t
648_8_t 648_9_t 648_10_t 648_11_t
Vissza