Luca nap2018. december 13. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/7623_0_300.jpgLuca napjához több népszokás is kapcsolódik. December 13-án régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Ennek kapcsán ma az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban érdekes, ügyességi feladatokkal várták az érdeklődőket és az iskolásokat.

Varázsfőzetek, gyógynövények, seprűk. Luca napjához kapcsolódóan érdekes, boszorkányos versenyekkel ismerkedhettek meg a gyerekek az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban. A Petőfi Sándor Általános Iskola és az Alkotmány Úti Óvoda fiataljai különböző ügyességi próbatételeken mérhették össze tudásukat. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódik, mint december 13-hoz. Gonoszjáró napnak is tartják, ilyenkor a boszorkányok rontása ellen kell védekezni.

„Az eredete Itáliából származik, Szent Lúcia névnapja gyakorlatilag. Ő egy szent életű, szüzességi fogadalmat tett hölgy volt, aki mártír halált halt a hite miatt. Hiszen nem volt hajlandó férjhez menni, mivel Krisztus jegyesének tartotta magát” - mondta Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

Luca napjához olyan hagyományok is kapcsolódnak, mint például a hagymajóslás, búzacsíráztatás, faluhelyen a fiatalok pedig leemelték a szomszédok kapuját. Hazánkban, főként a Dunántúlon volt szokás a világító Luca-tök készítése. Városunk több lakóját is megkérdeztük, mit tudnak erről a jeles napról.

„Talán a boszorkányság köthető hozzá? Mondjuk ez nem nagyon érdekel, mert én keresztényként ezt elítélem” - fogalmazott Oláhné Gál Tímea.

„Luca napja az egy nevezetes nap a hagyomány szerint. Különféle mondások, mágiák kapcsolódnak hozzá. Például a lucaszék. Ekkor elkezdik készíteni ezt a széket és az karácsonyra készül el” - nyilatkozta Almási Béla.

A széknek olyan erősnek kellett lennie, hogy egy férfiember súlyát megtartsa. 13 darabból állt és kilencféle fát használtak fel hozzá. A régi hiedelmek szerint tilos volt ezen a napon a házimunka, a varrás és a kölcsönadás is.

A kép illusztráció.

Vissza