Hetvenöt esztendő (képgalériával)2018. december 13. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/7621_0_300.jpgKönyv készült az Ózdi Görögkatolikus Parókia elmúlt 75 évéről. A hiánypótló alkotást Feczkó Sándor, a gyülekezet tagja készítette el. A mű megírása során nemcsak saját emlékeit, hanem a levéltárban fellelhető információkat is felhasználta. Az író úgy fogalmazott, hogy minden intézménynek szüksége van arra, hogy valaki hitelesen bemutassa a történetét.

Októberben dr. Orosz Atanáz vezette liturgiával ünnepelték a görögkatolikus egyházközség fennállásának hetvenötödik évfordulóját. A Miskolci Egyházmegye püspöke úgy fogalmazott, hogy ami embernek lehetetlen, az az Isten kegyelméből lehetséges. Kellő alázattal viseltessünk magunk és embertársaink felé, legyünk türelmesek és bízzunk. A születésnap alkalmából Feczkó Sándor, az egyházközség tagja a parókia történetét foglalta össze egy könyvben.

„Azáltal, hogy én mind az öt parókus mellett a gondviselés kegyelme révén szolgálhattam. Tulajdonképpen tanúja vagy résztvevője lehettem az itt zajló történéseknek” - mondta Feczkó Sándor, a könyv szerzője.

Bodnár Dániel parókus kifejtette, nagy segítség számára, hogy ilyen aktív munkatársai vannak.

„Nagyon nagy örömmel fogadtuk Feczkó Sándornak, az egyházközségünk talán egyik legidősebb tagjának a munkáját. Ebben a műben összefoglalta mind azt a 75 évet, amelynek az ide kerülő atyák és a gyülekezeti tagok csak egy részét ismerhették meg. Az ő alaposságával és irattári munkájával egy olyan mű keletkezhetett, amely hiteles képet mutat az ő visszaemlékezéséből, hogy miként fejlődött ki Ózdon az egyházközség” - emelte ki Bodnár Dániel, parókus.

Az író úgy fogalmazott, hogy minden intézménynek szüksége van arra, hogy valaki hitelesen bemutassa a történetét. A kereszténység görögkatolikus ága egyébként 1596-ban jött létre, majd ezután 50 évvel már voltak olyan papok, akik csatlakoztak a valláshoz. A helyi egyházközség megalakulásához is több dolognak kellett teljesülnie. A könyvből minden részlet kiderül.


621_0_t 621_1_t 621_2_t 621_3_t
621_4_t 621_5_t
Vissza