Karakteres arcok (képgalériával)2018. december 11. (kedd) 19:00 - Kultúranews/7611_0_300.jpgEmberek a nagyvilágból címmel nyílt meg Dulai Lajos kiállítása. A fotóriporter számos műfajban alkotott már pályafutása során, de a legközelebb a portrék állnak hozzá. Úgy tartja, egy emberről az arca és szemei árulják el a legtöbbet. Most több mint negyven portréját láthatják az érdeklődők a Digitális Erőműben.

Szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a Digitális Erőmű kiállítóterében, ahol Dulai Lajos fotóriporter kiállításának megnyitóját tartották. A fényképészet és a Föld népeinek kultúrái iránt érdeklődőket Bojtos Zoltán intézményvezető köszöntötte, majd Lőw Gábor méltatta az alkotó munkáit. Maga is aktívan fotóz, így valamelyest szakmai szemmel is tekintett a képekre. Kiemelte, hogy a portrékon megmutatkozik Dulai Lajos szerény, mosolygós személyisége.

„Ezzel a felkészültséggel, amivel ő rendelkezik, alkotta meg ezeket a képeket. És azért beszélek annyit róla, mert mindegyik képet, ha megnézzük, mosolyognak rajta. Ez egy remek dolog, bár az ember alapvetően mosolyog, ha fényképezőgép fordul felé. De itt többnyire a jókedv, a vidámság, ami ha egy emberre ránézünk, akkor visszajön” - mondta Lőw Gábor, a Hotel Ózd ügyvezetője.

A fotóriporter már hosszú évek óta gyűjtötte a kiállítás anyagát. A képek egy részét Magyarországon készítette, modelljei közt turisták és hazánkban élő külföldiek is voltak. Számos fotó viszont utazások alkalmával született meg. Dulai Lajos korábban magazinoknak, hírlapoknak is dolgozott, de a fényképészet számára nemcsak munka, hanem szerelem is egyben.

„Az embereket szeretem fotózni. Főleg az arcokat. Az arc adja az emberről a legtöbb információt, a személyiséget. A szem pedig a pillanatnyi érzelmeket. Ezekből ezt lehet leolvasni” - fogalmazott Dulai Lajos, fotóriporter.

Az Emberek a nagyvilágból című tárlat címe hűen tükrözi a kiállítás tartalmát. A portrékon ugyanis láthatóak európai, afrikai, ázsiai és amerikai országok szülöttei is. Ahogy Dulai Lajos fogalmazott: mindig a különlegeset, a karaktert kereste és látta meg a modellek vonásaiban.


611_0_t 611_1_t 611_2_t 611_3_t
611_4_t 611_5_t 611_6_t 611_7_t
611_8_t
Vissza