HEP fórum (képgalériával)2018. december 11. (kedd) 19:00 - Városnews/7609_0_300.jpgÜlést tartott a Helyi Esélyegyenlőségi Program tanácsa. A Helyi Esélyegyenlőségi Program, azaz a HEP meglétét és frissítését egy kormányrendelet szabályozza. Az ózdi szakemberek öt munkacsoportban segítik a mélyszegénységben élőket, a romákat, a gyermekeket, a nőket, az időseket, valamint az akadályozottakat. A tanácskozáson felülvizsgálták a korábbi programot, illetve megtárgyalták a megújított tervezet részleteit is.

Az esélyegyenlőség vizsgálata, és annak megteremtése a feladata a HEP-nek, azaz a Helyi Esélyegyenlőségi Programnak. Egy kormányrendeletnek köszönhetően a települési önkormányzatoknak ötévente Helyi Esélyegyenlőségi Programot kell megtervezniük, létrehozniuk és elfogadtatniuk a képviselő-testületi ülésen. Hétfőn délután a fórum tagjai egyeztettek az elmúlt évek tapasztalatairól, valamint a következő tervezetről is.

„Azért elég sok előrelépés történt az esélyegyenlőség terén. Gyakorlatilag a legtöbb intézkedésünket átemeltük, az mind olyan, hogy azokon a területeken azért, ha nagyjából ugyanazokat a tevékenységeket tudja a város vagy a városnak valamilyen intézménye, vagy akár civil szervezetek folytatni, akkor részlegesen elérjük a célunkat” - mondta Szaka Attila, esélyegyenlőségi munkatárs.

Mátyási József szerint a fogyatékossággal élő emberek helyzete az utóbbi években nagyon nehézzé vált. Úgy fogalmazott, számos változásra lenne szükség ahhoz, hogy ezek az emberek száz százalékosan helyt tudjanak állni a mindennapokban.

„Először is egy szemléletváltozásra lenne szükség. Azon kívül pedig olyan törvényeket kellene hozni, ami szabályozná a fogyatékkal élő embereknek a jogait, illetve kötelességeiket. Nem beszélve arról, hogy mi is ugyanolyan értékes tagjai szeretnénk lenni a társadalomnak, mint az ép embertársaink. Megfelelő foglalkoztatás kellene, az oktatást kellene segíteni” - hangsúlyozta Mátyási József, a Mozgáskorlátozottak Ózd Városi Egyesületének elnöke.

A csoport feladatai közé tartozik még, hogy az esélyegyenlőség szempontjából hátrányos helyzetű csoportok, mint például a mélyszegénységben élők, romák, valamint az akadályozottak problémáira reagáljon. A következő ciklusra vonatkozó HEP programját egyöntetűen elfogadták a grémium tagjai, és a képviselő-testület elé terjesztik.


609_0_t 609_1_t 609_3_t 609_4_t
Vissza