Hun-magyar innováció (képgalériával)2018. december 8. (szombat) 22:11 - Kultúranews/7603_0_300.jpgAz innovatív hunokról tartott előadást dr. Obrusánszky Borbála az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi állomásán. Szó esett a hun-magyar találmányokról és elődeink életmódjáról is. Emellett egy kiállítást is megnézhettek az érdeklődők: a Hun és magyar emlékek Barkóföldön című tárlatot a mongol nagykövet nyitotta meg.

A megszokottól eltérő helyszínen, a Digitális Erőműben folytatódott az Ózdi Szabadegyetem hetedik évada. Ezúttal egy helyi származású előadót hallgathattak meg az érdeklődők. Dr. Obrusánszky Borbála korábban is részt vett már a rendezvénysorozaton, most pedig egy kiállítást is elhozott városunkba Dancsok Tamással közösen.

„Úgy indultunk neki tavasszal, hogy ősszel csinálunk egy kínai-barkó vonalat. De aztán módosítottuk, mert Maglódon volt a mögöttem látható hun-magyar-mongol kiállítás, ami mongóliai régészeti ásatások anyagát mutatja be. Borika időközben kiment Grúziába, a nagykövetségen dolgozik, és a kiállítást Maglódról Ózd városának adományozta. Amíg neki nem kell, ez itt lesz Ózdon, el tudjuk helyezni akár évekig is” - mondta Dancsok Tamás, szervező.

A tárlatot Mongólia magyarországi nagykövete nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a két ország nemcsak politikai és diplomáciai téren működik együtt, hanem az emberek is jó kapcsolatot ápolnak.

„A mongolok egyszerűen, ha magyar emberről van szó, úgy tekintjük, mint egy távoli rokon. Azért, mert úgy tartjuk magunkról, hogy a hunok egyenes ági rokonai vagyunk, és a magyarok is kapcsolatban állnak a hunokkal. Nagyon sok legenda létezik, Hunor és Magor legendája mindkét népnél megvan” - hangsúlyozta dr. Batbayar Zeneemyadar, mongol nagykövet.

A kiállításon többek közt különböző ruhadarabokat, dísztárgyakat, valamint az ásatásokon készült fotókat is láthattak az érdeklődők. A tárlat a tervek szerint még hosszú ideig látogatható lesz a Digitális Erőműben. A megnyitót követően a Domaházi Hagyományőrző Egyesület műsora vezette fel dr. Obrusánszky Borbála előadását. A történész-etnográfus beszélt többek közt őseink életmódjáról, és központi témaként a hun-magyar találmányokról is.

„Például a hadászat: a lótenyésztés, a lovas harcmodor az első világháborúig, sőt még akkor is. Mondhatjuk, hogy három-négyezer évig azt használta a világ nagy része, amit a mi őseink fejlesztettek ki. Azok a modern ruházatok, amiket hordunk: nadrág, kabát, csizma, a szabott ruha. Ezeket is a sztyeppei népek honosították meg” - fogalmazott dr. Obrusánszky Borbála, történész, etnográfus, orientalista.

Az etnográfus beszélt a barkóságról, kitért továbbá arra, hogy Mongóliában él egy barga nevű népcsoport, éppen ott, ahol a kínai krónikák szerint az avarok ősei is éltek. Szó esett továbbá az ősi lovas népekről, azok kultúrájáról, és arról, mennyi minden maradt fenn egészen a 21. századig.


603_0_t 603_1_t 603_2_t 603_3_t
603_4_t 603_5_t 603_6_t 603_7_t
603_8_t 603_9_t 603_10_t 603_11_t
603_12_t 603_13_t 603_14_t 603_15_t
603_16_t 603_17_t 603_18_t 603_19_t
603_20_t 603_21_t
Vissza