Megemlékezés és fórum (képgalériával)2018. december 5. (szerda) 19:00 - Politikanews/7593_0_300.jpgAz okosfalvakról tartottak fórumot az Olvasóban. A Magyar Szocialista Párt helyi szervezete és a Baloldali Tömörülés Platform által szervezett rendezvényen Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő tartott előadást arról, milyen uniós törekvések vannak arra, hogy a technológiát kihasználva felzárkózhassanak a kistelepülések.

A Magyar Szocialista Párt helyi szervezetének, valamint a Baloldali Tömörülés Platformnak a tagjai sorakoztak fel ma délelőtt a Folyamatos Acélöntőműben 1990-ben bekövetkezett robbanás áldozatainak emlékműve előtt. Koszorúzással rótták le kegyeletüket, a néma főhajtást követően pedig az Olvasóba vonultak át. Az ott megrendezett fórumon Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő tartott előadást az okosfalvakról. Ózd kistérségi központként kaphat fontos szerepet egy ilyen programban.

„Itt van egy mobiltelefon. Ma már mindenkinek a kezében ott van világszerte, nemcsak Magyarországon. És hogy hogyan lehet ez az eszköz gyakorlatilag egy új típusú munkaeszköz. Hogyan lehet az ezáltal ígért technikákat, technológiákat az emberek életminőségének javítására felhasználni. Tehát nemcsak egy kommunikációs eszköz, játékeszköz, hanem hogyan lehet ebből valódi munkaeszközt faragni” - mondta Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott: a program lényege, hogy a kistelepülések saját kezükbe vehessék fejlődésüket. A nagyobb városok integrátorszerepet tölthetnek be. Az okosfalvak rendszere segíthet leküzdeni a különböző infrastrukturális hiányosságokat, kevésbé lenne a fejlődés akadálya például a települési munkahelyek hiánya, vagy a nehezebb közúti megközelíthetőség. Kiss Sándor szerint ez akár a falvak megtartóképességét is javíthatja.

„Választ kell adni, hogy miért maradjon ott egy fiatal az adott településen. Azt gondolom, ez a mai téma, az okosfalvak olyan lehetőséget adnak, ami ha nem is egészében, de bizonyos mértékig válaszokat tud adni, hogy miért maradjon egy fiatal egy településen. Főként ha ezekre a fejlesztésekre uniós forrásokat lehet szerezni” - fogalmazott Kiss Sándor, az MSZP Ózdi Szervezetének elnöke.

A fórumon nemcsak az okosfalu programot ismerhették meg jobban a kistérség polgármesterei és az érdeklődők, de saját véleményüket is megoszthatták, feltehették kérdéseiket a témával kapcsolatban.


593_0_t 593_1_t 593_2_t 593_3_t
593_4_t 593_5_t 593_6_t 593_7_t
593_8_t 593_9_t 593_10_t 593_11_t
593_12_t 593_13_t 593_14_t
Vissza