Egyenlő esélyek (képgalériával)2018. december 5. (szerda) 19:00 - Városnews/7592_0_300.jpgSportcipőket kaptak az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. A felajánlás a Magyar Diáksport Szövetség „Egy cipőben járunk” elnevezésű akciója keretében érkezett városunkba. A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportolásban is fontos az egyenlő esélyek biztosítása. A szervezet képviselői azt remélik, hogy a sportos ajándékokkal hozzá tudnak járulni a helyi intézmény mozgásprogramjainak javításához.

„A Magyar Diáksport Szövetségnek fontos minden tanuló, minden diák, éljen az nagy településen, vagy kis faluban” - többek között ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóit a Magyar Diáksport Szövetség Észak-Magyarországi Regionális Irodájának vezetője az intézmény tornatermében. A szervezet szeptember utolsó péntekén indította el az „Egy cipőben járunk” elnevezésű társadalmi felelősségvállalási programját. A mozgalomban sportcipőket vártak, két hónap alatt pontosan 569 pár lábbelit sikerült összegyűjteniük. Ebből 20 pár különböző méretű és márkájú érkezett a helyi intézménybe. Az ünnepélyes átadón Fidrus Péter, városunk sportért felelős alpolgármestere is megosztott néhány gondolatot a gyerekekkel. Talán kevesen tudják, de korábban ő is itt koptatta a padokat.

A szervezet készített egy úgynevezett nemzeti egységes tanulói fittségi tesztet, ennek kiértékelése után döntöttek úgy, hogy a megyében Ózdra esik a választásuk.

„Egy gazdagabb, vagy egy jó körülmények között élő család gyermekeinek sokkal könnyebb elérni azokat a lehetőségeket, amivel a saját fittségi állapotát is tudja javítani. A szegényebb, hátrányosabb helyzetű területeken ez sokkal nehezebb. A fittségi eredmények alapján egy sorrendet állítottunk fel, és ahol láttuk a fejlesztésre van még lehetőség, igyekeztünk eljuttatni ezekből a cipőkből” - fogalmazott Viszlai István, a Magyar Diáksport Szövetség Észak-Magyarországi Regionális Irodájának irodavezetője.

A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportolásban ugyanolyan fontos az egyenlő esélyek biztosítása, mint az élet bármely más területén. A Mikulás-napi ajándékot az intézmény testnevelő tanárai osztják majd ki a gyerekek közt.

„Sajnos a szülők, vagy nem engedhetik meg maguknak, vagy a gyerekek nem tudom mit csinálnak a felszereléssel, de igen sok gyermeknek hiányos a felszerelése, ha van felszerelése az is eléggé elhasznált, régimódi, a cipőkről nem is beszélve. A tornatermünk padlózata új, és a cipők háromnegyed része megfogja a tornaterem parkettáját, ha fehér tornacipőt vesz, akkor tiszta csík lesz a terem. Lesz helye ezeknek a tornacipőknek” - nyilatkozta Erdős József, az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskola testnevelő tanára.

Gyöngyösi Armandó egyike azoknak a tanulóknak, akik aktívan részt vesznek a testnevelés órákon.

„Ezeknek örülünk, ahogy láttam a gyerekeken. Én is sportolok, focizok, futóversenyekre járok. Egyébként atlétikázom. Azok a gyakorlatok, amelyeket a hetekben végeztünk, mint például felülés, ingafutás, ezek tetszettek mindenkinek. Úgy gondolom, hogy ez a felajánlás most az iskolánknak nagyon jól jött” - hangsúlyozta Gyöngyösi Armandó, az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója.

Az akciót közéleti személyiségek, egykori és jelenlegi élsportolók is támogatták, mint például Pálinger Katalin kézilabdázó, vagy Balogh Gábor öttusázó. A cipőfűzőkre kötve pedig személyes, motiváló üzeneteket is találhatnak majd az újdonsült cipőtulajdonosok.


592_0_t 592_1_t 592_2_t 592_3_t
592_4_t 592_5_t 592_6_t 592_7_t
592_8_t 592_9_t 592_10_t 592_11_t
592_12_t 592_13_t
Vissza