Új helyszínen (képgalériával)2018. november 29. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7573_0_300.jpgÁttelepítették az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Bláthy Ottó úti kertészetének növényeit. A közel 3500 cserjét egy elkerített területre a Drótos-tetőre helyezték át az intézmény munkatársai. A költöztetés oka a másfél hónappal ezelőtti tűzeset volt, amiben több száz növény megsérült és elpusztult.

Másfél hónappal ezelőtt lángra kapott az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Bláthy Ottó úti kertészetében egy fából készült tároló. A tűzesetben nemcsak a bódéban elhelyezett eszközök, hanem az ott található hozzávetőleg 3500 darab cserjéből közel 800 darab is megsérült. Most az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai új helyszínre telepítették át a különböző dísznövényeket.

„A több mint egy hónapja történt sajnálatos esemény miatt át kellett gondolnunk a Bláthy Ottó dísznövénykertészetünk átköltöztetését. Sajnos jelentős anyagi- és eszmei kár keletkezett. Több éves munkánk veszett oda, és több ezer növény helyét kellett átgondolnunk, hogy hova telepítjük át. A Drótos-tetőre esett a választásunk. Itt egy kiváló helyen lesznek a növények, egy megújult és jobb területet kapnak. Most már az idelátogatók is megszemlélhetik azokat a növényeket, amikkel eddig foglalkoztunk” - nyilatkozta Kupai Dávid, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

A Drótos-tetőn különböző területeken helyezkednek el a növények. A megmentett cserjék java része a tűztől megégett, ezért azokat egy külön helyszínre telepítették. A kis cserepekben ötféle növényfaj 70 fajtája között megtalálhatóak például ciprusfélék, platán és tujafélék is.

„Jelenleg a három terület, amelyen elhelyeztük a növényeket körülbelül 400 négyzetméter. Technikai fejlesztésként majd jövő nyáron, amikor majd jó erősen süt a nap, jó meleg lesz, akkor kell az árnyékolásukról gondoskodni. Addig pedig az öntözőrendszert kell kiépíteni, hiszen ahogy bejön a jó idő tavasszal, akkor öntözni kell ezeket a növényeket, amihez nagyobb vízmennyiség szükséges” - mondta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

A területen már befejeződött a cserjék téliesítése. Az ÓVI munkatársai az itt található növényeket a város parkjaiba, közterületeire ültetik majd ki, illetve a jövő évi tervek között szerepel az értékesítés is.


573_0_t 573_1_t 573_2_t 573_3_t
573_4_t 573_5_t 573_6_t 573_7_t
573_8_t 573_9_t
Vissza