Társadalmi megbecsülés (képgalériával)2018. november 29. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/7572_0_300.jpgÜnnepélyes keretek között ismerte el az ózdi véradók munkáját a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsodi Területi Szervezete. A rendezvényen több település aktivistái is részt vettek. Volt, aki már több mint százszor segített donorként másokon. A programon nemcsak díjakat adtak át az arra érdemeseknek, hanem kulturális programot is biztosítottak számukra.

Véradó ünnepséget tartottak a Civil Ház nagytermében. Az ünnepségnek már hagyománya van Ózdon. Janiczak Dávid, városunk polgármestere kifejtette, hogy a tudomány jelen állása szerint mesterséges módon nem lehet előállítani vért, erre csak az emberi szervezet képes.

„Aki vért ad, az életet ad, hiszen a vérével nagyon sok emberen tud segíteni. Különösen azok tudnak, akik itt ma az ünnepségen jubileumot ünnepelnek, hiszen rendszeres véradók. Ezzel a magyarországi vérkészletet is szinten tartják. Ez nagyon nagy segítség a kórházak számára, hiszen amennyiben sürgős ellátásra, vagy műtét közben felmerülő problémára kell válaszolni, akkor rögtön tudnak az életmentő anyaghoz nyúlni” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A köszöntő után tárgyi elismerésben is részesítették a megjelenteket. A többszörös véradók ajándékcsomagot, oklevelet és emlékplakettet vehettek át. A megjelentek többsége már bőven túl van a huszonötös jubileumon.

„Ez egy egészséges dolog. A motivációm az, hogy az embereken segíteni kell. Ezt a vért máshol is elvesztheti az ember. Ha belegondolok, hogy sportolok és motorozok, egyszer nekem is szükségem lehet rá, hogy valaki megsegítsen a vérével” - mondta Pintér László, 50-szeres véradó.

Pap Ilona élete során már száztizenhatszor segédkezett véradáson. Tizennyolc éves kora óta veszt részt ezeken az alkalmakon, amikor erre lehetősége van.

„Egyszer meghívtak egy véradásra, hogy segítsek egy kislányon plazmaferezises véradással, mivel ritka a vércsoportom. Így lettem annak idején plazmaferezises véradó. Ez azért fontos, mert nagyon sok örömet adunk és kapunk. Ritka az a lehetőség, amellyel önzetlenül tudunk segíteni. A véradás szerintem az önzetlen szeretet és az önzetlen segítség” - hangsúlyozta Pap Ilona, 100-szoros véradó, a Magyar Vöröskereszt munkatársa.

A kitüntetések átadása után több fellépő is színesítette az estét. A rendezvény minden évben jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet a véradók társadalmi megbecsülésére. A program vacsorával és kötetlen beszélgetéssel zárult.


572_0_t 572_1_t 572_2_t 572_3_t
572_4_t 572_5_t 572_6_t 572_7_t
572_8_t 572_9_t 572_10_t 572_11_t
Vissza