Önzetlen szándék (képgalériával)2018. november 28. (szerda) 19:00 - Egészségnews/7570_0_300.jpgRetró véradáson nyújthattak segítséget a Civil Házban a vállalkozó kedvű ózdiak. A Magyar Vöröskereszt Ózdi Területi Szervezetének munkatársai elmondták, hogy jellemzően kevesen vesznek részt ezeken az alkalmakon, pedig minden felajánlás életet menthet.

Forró tea, virsli, alkoholmentes sör. Ezekkel várták a mai véradáson Magyar Vöröskereszt Ózd Területi Szervezetének munkatársai az érdeklődőket a Civil Házban. Azt mondják, sajnos jellemző, hogy kevesen vesznek részt az ehhez hasonló alkalmakon, pedig nem csak jó dolog, de hasznos is.

„Amit először is egy véradónak tudnia kell, hogy személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és TAJ kártyával lesz szüksége. Ez azért fontos, mert amikor leveszik a vért megvizsgáltak Hepatitis A, B, C, D-re. A megadott adatok alapján kiértesítik a felajánlót abban az esetben, ha valamilyen probléma van. Végül is azért is jó, ha valaki eljön vért adni, mert felmérik az egészségi állapotát és kevesebb mint egy óra alatt lefolyik az egész menete a dolognak” - nyilatkozta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Ózd Területi Szervezetének területi munkatársa.

Természetesen vannak olyanok, akik rendszeresen felajánlják vérüket. Egy alkalommal egyébként 450 millilitert vesznek le. Ez egy egészséges felnőttre nem gyakorol különösebb hatást.

„Rendszeresen járok vért adni, ez a 65. vagy 66. nem tudom pontosan. Korábban én is kaptam vért. Egyébként 18 éves korom óta járok folyamatosan” - mondta Görögh Péter.

„Azért járok vért adni, mert úgy gondolom, hogy ez egy jó dolog. Személy szerint minden embertársamnak ajánlom, hogy adjanak vért” - hangsúlyozta Tóth Tamás.

Azok akik szeretnének hozzájárulni vérük felajánlásával a betegek gyógyulásához, holnap a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban is megtehetik.


570_0_t 570_1_t 570_2_t
Vissza