Kártékony csalók2018. november 28. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/7569_0_300.jpgÚjra trükkös csalók jelentek meg városunkban. A probléma nem egyedi, a megye számos más településén is előfordulnak hasonló esetek. A bűnözők általában többedmagukkal próbálkoznak, valamely szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Elsősorban időseket, egyedül élőket károsítanak meg. A rendőrség óvatosságra int.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalának utánzatára mutató hivatkozást a közelmúltban számos e-mail címre küldték ki a csalók. Adathalász kísérletről van szó: bankkártyaszámot, lejárati időt és biztonsági kódot kér az űrlap. Azokat az adatokat, amelyek birtokában bárki vásárolhat a sértett bankkártyájával. Trükkös tolvajok azonban nemcsak az interneten károsíthatnak meg bárkit. Az év végi ünnepek közeledtével mind városunkban, mind a megyében ismételten megjelentek a csalók. Jellemzően valamely szolgáltató munkatársának, óraleolvasónak vagy vállalkozónak adják ki magukat.

„Általában nem magukban, másod-, illetve harmadmagukkal járnak. Egy-két személy eltereli a sértett figyelmét, a másik pedig a lakás különböző pontjaiból értéktárgyakat szed össze, próbál eltulajdonítani. Felhívjuk a lakosság figyelmét, ha ehhez hasonló előfordul velük, vagy bűncselekmény áldozatává válnak, akkor minden esetben haladéktalanul értesítsék a rendőrséget” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A rendőrség azt javasolja, hogy idegeneket ne engedjünk otthonunkba, ha pedig gyanakszunk, kérjük el az illető igazolványát, jegyezzük fel adatait. Ha pedig autóval érkezik, írjuk fel a rendszámát. Mivel a csalók elsősorban időseket, egyedül élőket próbálnak megkárosítani, figyeljünk oda jobban hozzátartozóinkra, a környezetünkben élőkre.

„El kell kérni az igazolványukat. Igazolják magukat, egyébként nem szabad velük szóba állni. Nagyon vigyázni kell a csalókra” - nyilatkozta Szipola Zoltán.

„A tévében is hallja az ember többször, hogy voltak szélhámosok, akik kiadták magukat álellenőröknek. Sőt már kéményseprőnek is. Bemennek lakásokba, ellenőrizgetnek, és ezért térítést kérnek. Mondták a tévében is, a híradóban, hogy ilyenek előfordulnak. Sajnos ilyen világban élünk” - fogalmazott Gurszki Sándorné.

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy az év végi ünnepek közeledtével megnövekedhet a trükkös csalások száma. Előfordulhatnak olyan esetek, hogy a tolvajok valamilyen műszaki cikket, ajándéktárgyat kínálnak eladásra. Azt állítják, hogy akciós áron, valójában azonban a piaci érték többszöröséért. Az egyenruhások mindenkit óvatosságra intenek, ha pedig már megtörtént a bűncselekmény, azt ne az ismerőseikkel osszák meg, hanem a rendőrséget értesítsék.

Vissza