Kedvezőtlen hatás (képgalériával)2018. november 28. (szerda) 19:00 - Egészségnews/7568_0_300.jpgÓzdon is sokakat megvisel a változékony időjárás. A hirtelen jött hideg, majd a jelentős enyhülés elsősorban az idősek és krónikus betegek szervezetére gyakorol kedvezőtlen hatást, de mások is megérzik az ingadozást. A szakember szerint megfelelő öltözködéssel, kielégítő folyadékbevitellel és átgondolt étrenddel védekezhetünk.

Havas táj, ragyogó napütés. A téli időjárás ezekben a hetekben érkezett meg, az elmúlt napokban pedig havazás is volt térségünkben. Ez sokak szervezetére nagy hatást gyakorolt. Az elmúlt napokban megnövekedett a forgalom az orvosi rendelőkben. Sokan megfázással, mások pedig a változékony időjáráshoz köthető tünetekkel keresik fel a szakembereket.

„Lelassul a keringés, és ahogy ez lelassul, fokozódik a trombózis készség. Általában robbannak az erek. A szervezet próbálja kompenzálni ezt, emelkedik a vérnyomás. A cukorbetegeknek lelassul az anyagcsere folyamat, így ezáltal lecsökken a vércukor szint is. Ez miatt álmossá válnak az emberek, rosszul érzik magukat. A migrénes betegeknél fejfájással jelentkezik, a reumás betegeknél általában az ízületi bántalmai fokozódnak. Ízületi fájdalmakban nyilvánul meg” - mondta dr. Sahin Fawaz Mahmoud, háziorvos.

Ilyenkor nemcsak a hőmérséklet változik, hanem a páratartalom és a levegő elektromos töltése is. Ezek a tényezők kihatással vannak az emberi szervezetre. Elsősorban a gyengébb ellenállással bíró idősekre, gyermekekre és krónikus betegekre, de mások is tapasztalhatják magukon a kellemetlen tüneteket.

„Fáj a fejem és fáradékony vagyok. Ilyenek” - nyilatkozta Váradi Vilmosné.

„Vérnyomás ingadozással jár. Viszont amikor ilyen hideg, száraz idő van az jó, az kellemes. Most teljesen szuper. Az ezelőtti néhány nap volt, ami nehézkes volt, amikor szakadt az eső. Gyakorlatilag vagy két napon keresztül, akkor nem érezte annyira jól magát az ember, de ez egészséges hideg. Ezzel én rendben vagyok teljesen” - fogalmazott Kovács Gábor.

Megfelelő folyadékpótlással, és átgondolt étrenddel, vitamindús élelmiszerek fogyasztásával védekezhetünk a hideg időjárás okozta betegségek ellen. Emellett az évszaknak megfelelő, réteges öltözet is fontos. Lényeges, hogy a hidegből fűtött helyiségbe érve a kabátot levegyük, mert izzadtan könnyebben megfázhatunk.


568_0_t 568_1_t 568_2_t
Vissza