Azonnali segítség (képgalériával)2018. november 28. (szerda) 19:00 - Városnews/7567_0_300.jpgMár bárki számára elérhető egy félautomata defibrillátor készülék a Városi Stadionban. Az eszközt korábban az Ózdi Football Club nyerte egy pályázaton, de egészen máig nem tudták kihelyezni a sportlétesítményben. A tárolási problémára végül egy helyi asztalos vállalkozó tett pontot, aki díjmentesen biztosított egy szekrényt az Ózdi Sport- és Élményközpont részére.

A defibrillátort korábban az Ózdi Football Club vezetése nyerte el pályázati úton a Magyar Labdarúgó Szövetségtől. Értéke mintegy 420 ezer forint. Mától már nem csupán a focisták használhatják baj esetén, hanem bárki, aki a stadion területén tartózkodik. Eddig nem tudták megfelelően tárolni az életmentő eszközt, ezért az Ózdi Sport- és Élményközpont képviselője egy helyi asztalos vállalkozót keresett fel a téma kapcsán. Galambosi István azt mondja, egy percig nem volt kérdés számára, hogy díjmentesen biztosítsa a sportlétesítmény részére a tárolódobozt.

„Tudom, hogy a város most szűkös anyagi helyzetben van, így a sportlétesítményeknek is kevés a pénzük, ezért gondoltam, hogy az ünnepek előtt mindenki örülni fog ennek” - mondta Galambosi István, a Caldeco Kft. ügyvezetője.

Ma végleges helyére került a szekrény, rögtön az ajtó mellé a falra szerelték az úgynevezett klubhelyiségben. A kivitelezés során üveglap került a doboz elejére, amely szükség esetén betörhető. Akár életet is menthet az, aki elsősegélyt tud nyújtani egy-egy rosszullét esetén. A helyi mentőállomás vezetőjének tájékoztatása szerint múlt héten például ötször kellett újraéleszteniük, volt olyan nap, amikor két alkalommal is sikerült megelőzni a tragédiát. Egy hirtelen szívleállás esetén elengedhetetlen is lehet egy defibrillátor használata, bár az ÓSÉK vezetője azt reméli, sosem lesz rá szükség.

„Tulajdonképpen az ÓSÉK ingyen jutott hozzá ehhez a készülékhez, ami nagyon fontos, hiszen már egy van a sportcsarnokban is kirakva, és annak örülnénk, ha minden sportlétesítménybe tudnánk egy ilyet kihelyezni” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Baj esetén sokan amiatt félnek megkezdeni az újraélesztést, mert nem biztosak saját elsősegélynyújtási ismeretükben, pedig a legnagyobb hiba, amit elkövethetnek éppen az, ha meg sem próbálják, hiszen minden egyes várakozásra szánt perccel 10 százalékkal romlanak a sérült életben maradási esélyei. A most kihelyezett eszköz egyébként egy félautomata defibrillátor, amely használat közben részletes hangutasításokkal látja el a segítséget nyújtót. Akik pénteken részt vesznek az Ózdi Futónapok utolsó állomásán, azoknak Pál Tibor mentőtiszt vázolja majd fel az újraélesztés szabályait és a defibrillátor használatát.


567_0_t 567_1_t 567_2_t 567_3_t
567_4_t 567_5_t 567_6_t 567_7_t
567_8_t
Vissza