Döntés előtt (képgalériával)2018. november 22. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/7552_0_300.jpgPályaorientációs napot tartottak ma a József Attila Gimnáziumban. A végzős diákok nehéz döntés előtt állnak, ugyanis néhány hónapon belül meg kell jelölniük, hol szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az intézményben most több egyetem és nagy foglalkoztató tájékoztatóját hallgathatták meg a fiatalok.

A József Attila Gimnázium tornatermében összegyűlt diákok az intézmény pályaorientációs napján vettek részt, ahol a Miskolci Egyetem ózdi kihelyezett tagozatáról is hallhattak előadást. Városunkban 2017 szeptembere óta, több különböző szakon zajlik a képzés.

„Amikor a gyerekek választanak, olyankor nemcsak egyetemet, hanem várost is választanak. Ilyen szempontból választhatják a szülővárosukat, Ózdot. Választhatják azt, hogy itt, helyben tanulnak, aminek anyagi vonzata is sok szempontból kedvező. Nem kell utazási költséget, szállásköltséget fizetni. Viszont a képzés színvonala ugyanolyan, mintha az anyaegyetemre járnának be” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

A mai rendezvényen nem csak a Miskolci Egyetem képviseltette magát. A régió másik nagy felsőoktatási intézménye, az Eszterházy Károly Egyetem mellett előadást tartottak a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviselői. Ellátogatott a gimnáziumba több nagy foglalkoztató, és várta az érdeklődőket a Magyar Honvédség is.

„Az a célunk, hogy eljussunk a fiatalokhoz, és eljuttassuk azt az információt, hogy a Magyar Honvédség igenis komoly alternatíva. Az az életpályamodell, amellyel a Magyar Honvédség a fiatalokat próbálja ösztökélni, tényleg élethosszig tartó fejlődési lehetőséget, továbbtanulási lehetőséget biztosít. Természetesen emögött folyamatos fizetésnövekedés is van” - nyilatkozta Nagy Géza, őrnagy, a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője.

Ahogyan a gimnázium igazgatója fogalmazott: a diákok nehéz lépés előtt állnak. Egy-egy szak elnevezése vagy leírása pedig nem feltétlenül tartalmaz minden olyan információt, amire szükségük lehet a sok esetben a jövőjüket is meghatározó döntés meghozatalakor. Ezért a tanulók tanáraikkal együtt felkeresik az egyetemek, főiskolák nyílt napjait, az intézmény pedig a maihoz hasonló rendezvényekkel igyekszik segíteni.

„Ilyen módon második alkalommal szervezzük meg a pályaorientációs napot. Ezt megelőzően is végeztünk ilyen tevékenységet, tartottunk ilyen előadásokat, hiszen a környékbeli, illetve távolabbi egyetemekről, munkáltatók részéről mindig érkezett megkeresés, hogy végzős diákokkal szeretnének találkozni, tájékoztatót tartani” - fogalmazott Tuza Ottó, a JAG igazgatója.

A jövő szeptemberben induló képzésekre február tizenötödikéig jelentkezhetnek a végzősök, utána már csak a megjelölt sorrend módosítására vagy pótfelvételire lesz lehetőségük.


552_0_t 552_1_t 552_2_t 552_3_t
552_4_t 552_5_t 552_6_t 552_7_t
552_8_t 552_9_t 552_10_t

 

Vissza