Magyarázó mise (képgalériával)2018. november 20. (kedd) 19:00 - Egyháznews/7541_0_300.jpgMagyarázó szentmisét tartottak az Ív úti Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban. A vasárnapi ceremónia minden egyes kiemelkedő részénél, egy rövid összefoglaló segítségével értették meg az eseményeket a hívekkel. Ennek célja, hogy a kevésbé hitgyakorló lakosok is átlássák a liturgia menetét és az üzenetét.

A templom a találkozás helye. Itt gyűlnek össze a keresztény közösség tagjai, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. Vasárnap a szentmise az Ív úti Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban eltért a megszokottól. Az egyház képviselői magyarázó istentiszteletet tartottak az egybegyűlteknek. A ceremónia elején Bokor Péter röviden elmagyarázta a híveknek ennek lényegét, üzenetét, illetve hogy miről is szól valójában ez a különleges liturgia.

„Egy mise kegyelme védtelen, de a gyümölcsözése arányos azzal, amennyit befogadunk belőle az értelmünkkel a szívünkbe és szentségileg. Ezért érdemes magyarázattal segíteni az érdeklődők elméjét a megértésben. A misemagyarázat az éppen folyó mise megfelelő részeinél áll meg, és teszi azt érthetővé. Előkészítve a hallgatót a következő néhány perc cselekményeire” - mondta Bokor Péter, egyháztanácsi tag.

A mise alatt az egyes részeket kisebb kommentárok szakították félbe érthetőbbé téve a ceremónia lényegét a hallgatóságnak. A liturgiának megvan a maga sajátos nyelvezete, amit a kevésbé hitgyakorló emberek nem biztos, hogy értenek. A magyarázat azt is segíti, hogy közelebb hozza és bekapcsolja a hallgatóságot a ceremónia menetébe.

„Ha ez mindig így lenne, szétszaggatná a mise menetét. Alkalmanként, egyszer nem baj, ha a hívek tudják, hogy mi miért történik. Például, hogy miért csókolom meg az oltárt, miért tartunk bűnbánatot, miért adunk áldást, és hogy például mit jelent az, hogy az Úr legyen veletek, emeljük fel szívünket. Tehát, hogy érthető legyen a liturgia” - fogalmazott Mischinger Ferenc, plébános.

A misén Szent Erzsébetre, a szegények pártfogójára a jótékonykodás nagyasszonyára emlékeztek meg. A legenda szerint a kötényébe rejtett kenyerek, rózsákká változtak. A liturgia végén a megszentelt pékárukat szétosztották a hívek között.


541_0_t 541_1_t 541_2_t 541_3_t
541_4_t 541_5_t 541_6_t 541_7_t
541_8_t
Vissza