Társadalmi innovációk (képgalériával)2018. november 9. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/7501_0_300.jpgTalpra magyar! – avagy társadalmi innovációk a térségben címmel tartott előadást dr. Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója a Tiszti Kaszinóban. Szó esett arról, hogy az egyes közösségek hogyan viszonyulnak azokhoz az újdonságokhoz, amelyek mindennapi életüket társadalmi szinten befolyásolják, illetve arról is, hogy melyek azok a jó gyakorlatok, amelyek akár példaként is szolgálhatnak egy-egy régiónak.

A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatához kapcsolódóan tavaly szeptemberben kezdődtek városunkban a tudománynépszerűsítő előadások. Számos egyetemi tanár járt azóta településünkön, akik a szociális munka és az anyagmérnök szak egy-egy érdekességéről, területéről beszéltek. Most dr. Szabó-Tóth Kinga, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója látogatott el ismét a Tiszti Kaszinó tükörtermébe, hogy társadalmi innovációkról, azaz újításokról beszéljen hallgatóságának. Egy új projektet is említett, amely ehhez a témához kapcsolódik.

„Huszonnégy abaúji települést vizsgálunk szociológiai és társadalomtudományi eszközökkel, és azt próbáljuk megnézni, hogy milyen lábra állíthatók ezek a kistelepülések. Általában ezeket „sötét Abaúj” összefoglaló néven emlegetjük, és azon szoktunk gondolkodni, hogy egyáltalán mi tartja még ott a lakosokat. Mi pedig azt szeretnénk bemutatni, hogy vannak ott olyan jó gyakorlatok, olyan jó emberek – akár vezetők, akár félig vezetők –, akik képesek ezeket a településeket lábra állítani” - mondta dr. Szabó-Tóth Kinga, a ME BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének intézetigazgatója.

Szó esett például arról, hogy mi az az átkeretezés, hogy miért jó, ha a saját közegünkből kilépve, más szemszögből vizsgálunk meg egy-egy kérdést vagy élethelyzetet. Ezáltal akár megoldást is találhatunk egy adott térség, település egyes problémáira. Sokszor érdemes kilépni a komfortzónánkból, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat.

„Nagyon fontos, hogy a megfelelő szakemberek együtt dolgozzanak, megtalálják, lássák, ráhatásuk legyen egymás problémájára, és akár az ilyen alkalmak, vagy az ehhez hasonló alkalmak arról is szólhatnak, hogy igen, ismerjük meg egymás területeit, egymás problémáit, hiszen akkor a problémamegoldás, vagy akár annak a megelőzése sokkal hatékonyabban megoldható” - fogalmazott Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Dr. Szabó-Tóth Kinga szerint sokszor nehéz kizökkenteni az embereket abból a társadalmi modellből, amelyben éppen vannak, de az újítások nemcsak egy-egy település, régió, hanem az egyének életére is pozitív hatással vannak.


501_0_t 501_1_t 501_2_t 501_3_t
501_4_t 501_5_t 501_6_t
Vissza