A legszőrősebb hónap2018. november 8. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/7500_0_300.jpgNovember a prosztatarák elleni küzdelem hónapja. Szerte a világon több millióan növesztenek ilyenkor bajuszt, hogy felhívják a figyelmet a férfiak körében tapasztalható leggyakoribb tumoros betegségre. A szakemberek szerint fontos a szűrővizsgálaton való részvétel.

A Movember mozgalom hosszú évek óta próbálja felhívni a figyelmet a prosztatarákra, és hazánkban is egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. A prosztatavizsgálatnak két formája van. Az egyik a hagyományos rektális ultrahangos módszer, emellett a vérplazmából is kimutatható a probléma. Dr. Sahin Fawaz elmondta, hogy ez a daganat a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Fontos, hogy minél korábbi stádiumban fedezik fel, annál nagyobb hatékonysággal gyógyítható, ezért különösen nagy jelentősége van a rendszeres szűrésnek.

„Általában az Urológiai Szakmai Kollégium azt javasolja, hogy 45 éves kor felett minden esztendőben érdemes szűrővizsgálatra menni. A leginkább veszélyeztetett korosztályt a 70 felettiek jelentik. Általában jellemző tünetek, hogy a betegeknek csontfájdalmaik vannak, diszkomfort érzet alakul ki az alhasban, vagy esetleg a vizelet megváltozik vagy véres lesz. Ekkor feltétlenül fel kell keresni a háziorvosokat” - mondta dr. Sahin Fawaz, háziorvos.

Az orvos kiemelte, hogy a legtöbben csak akkor kérnek segítséget, amikor nagy a baj. Városunk lakói közül többen is csatlakoztak a mozgalomhoz.

„Az csak egy jó dolog szerintem, hogy figyelmeztetik az embereket, és fel akarják hívni a figyelmet. A borostával kapcsolatban az a véleményem, hogy nem mindenkinek áll jól” - nyilatkozta Farkas Géza.

Az arcszőrzetnek egyébként az egészségre gyakorolt számos pozitív hatása ismert. A sűrű bajusz például képes meggátolni, hogy az allergének nagy része bejusson az orrjáratba, emellett idővel képes a bőrt fiatalon és jó állapotban tartani.

Kép forrása: internet

Vissza