Fulladásos halál2018. november 8. (csütörtök) 19:00 - Törvénynews/7499_0_300.jpgEgy év felfüggesztett fogházbüntetést és egy év foglalkozástól való eltiltást kapott ma az Ózdi Járásbíróságon annak a pálinkafőzdének az ügyvezetője, ahol egy férfi tartálytisztítás közben fulladt meg. A halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt elítélt vádlott és védője is fellebbezett. Folytatás a Miskolci Törvényszéken.

Egy nekézsenyi pálinkafőzde ügyvezetőjének ügyét tárgyalták ma az Ózdi Járásbíróságon. A szeszfőzdében régebben bevett szokás volt, hogy a cefreerjesztő tartályt úgy tisztították ki, hogy valaki bemászott, egy vödörrel kimerte a benne található maradékot, majd vízzel kimosta. Egy nap az egyik alkalmi munkavállaló így próbálta meg kitakarítani a tartályt az ügyvezető édesapjának utasítására, de az ott képződő gázok hatására heveny oxigénhiány alakult ki nála, és a helyszínen életét vesztette. Az ügyvezető az apja hívására érkezett oda, és a saját élete kockáztatásával próbálta megmenteni a dolgozót, de már nem tudott rajta segíteni. A férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ültették a vádlottak padjára.

„Azt beismerte, hogy munkavédelmi oktatást a baleset előtti időszakban soha nem tartottak. Vallomása szerint utasítási jog a kft-n belül csak neki volt, de az nem volt leszabályozva, hogy a távollétében ki adhat utasítást akármilyen munkavégzésre” - mondta dr. Sallai Imre, ügyész.

Az ügyész egy év szabadságvesztést két év próbaidőre felfüggesztve, és egy év foglalkozástól való eltiltást indítványozott. A védő azzal érvelt a büntetés ellen, hogy a vádlott nem tudta, mi történik a távollétében, az ő ügyvezetősége alatt már szivattyúval, és nem ilyen módon tisztították a tartályokat. Az ügyvéd szerint inkább azt a személyt kellene felelősségre vonni, aki kiadta az utasítást. A bíró végül az ügyésznek adott igazat.

„Tudnia kellett, hogy az apja bemászik a tartályba, azt is tudnia kellett, hogy CS. I. bemászik a tartályba, és amikor nem B. F-fel együtt végzik a tevékenységüket, akkor ő is ugyanígy csinálja. A jegyzőkönyvben is, nem véletlenül kérdeztem rá, azt mondta B. F., hogy a balesetet megelőzően, három hónappal korábban is történt olyan, hogy ő is végzett tisztítást ilyen módon” - fogalmazott dr. Pallagi István, bíró.

Az Ózdi Járásbíróság az ügyész indítványozására nem sújtott le a vádlottra a törvény teljes szigorával, enyhítő körülménynek számított a büntetlen előélet, illetve az, hogy  részt vett a mentésben, így kockáztatva saját életét is. Az ügyvezetőt végül egy év fogházbüntetésre két év próbaidővel, illetve egy év foglalkozástól való eltiltásra ítélték. A büntetést az ügyészség elfogadta, a vádlott és védője azonban fellebbeztek, így az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik majd.

Vissza